Srpska koordinacija: Nikakva normalizacija odnosa se ne može graditi bez istine i pravde, pronalaženja i kažnjavanja ubica srpskih žetelaca

Фото: ГрачаницаОнлајн (АРХИВА)

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: годишњица страдања жетелаца из Старог Грацка

Povodom 19-te godišnjice od ubistva i masakra žetelaca, u mestu Staro Gracko, kod Lipljana, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), izdaje:

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Dana 23. jula 1999. godine, pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u KFOR-u i UNMIK–u, dok su sakupljali letinu, iz zasede je ubijeno a potom masakrirano 14-oro Srba – meštana sela Staro Gracko. Najmlađa žrtva – Novica Janićijević, imao je samo 17 godina.

Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici zločinačke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, niko nije odgovarao. Policija UNMIK-a je 2007. godine, uhapsila Mazluma Bitićija, zbog osnovane sumnje da je učestvovao u tom zločinu, ali je nakon dva meseca, pušten iz pritvora, navodno “zbog nedostatka dokaza“. “Specijalno tužilaštvo u Prištini“ je maja 2017. godine, obustavilo istragu povodom ovog nezapamćenog zločina, takođe navodno “zbog nedostatka dokaza“. Ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, albanski zločinci i ekstremisti, su oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni stradali srpski žeteoci.

Srpska koordinacija, podsećajući na ovaj ratni zločin, još jednom ukazuje na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, zbog nevršenja mandata iz Rezolucije Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (EULEKS-a) i samoproglašenih vlasti u Prištini, zbog nekažnjavanja zločina počinjenih nad Srbima.

U ime porodica žrtava, Srpska koordinacija podseća nosioce vlasti i odlučivanja, da se bilo kakva “normalizacija odnosa“ ne može graditi bez istine i pravde, na zaboravu i neodgovornosti za ratne zločine, koje su sistematski i organizovano nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Srpska koordinacija poziva pravosudne vlasti Republike Srbije, da svoju nadležnost za procesuiranje ovog i drugih ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, ne iscrpljuju ustupanjem spisa predmeta i jednostranom saradnjom sa “Specijalnim sudom za ratne zločine OVK“, već da svoju nadležnost vrše neposredno, kad god za to postoje činjenični i pravni uslovi.