Старо Грачцко: Срби захтевају поновно отварање истраге

Старо Грацко, (Архива)

Преостали Срби у Старом Грацком, чланови породица и представници Владе Србије, косовских и локалних институција обележили су 19. годишњицу страдања 14 српских жетелаца, које су терористи 1999. године убили на њиви у атарима тог села. Чланови породица услед обуставе истраге очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ОВК. 

Унмик је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Седам Албанаца, припадника бивше Ослободилачке војске Косова, било је под истрагом за убиство у Старом Грацком.

Истрага је обустављена, иако је код једног од осумњичених за убиство пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Парастос у Старом Грацком служио је владика рашко-призренски Теодосије, позивајући све Србе на Косову и Метохији да упркос тешком времену не напуштају своја имања.

Владика Теодосије (Архива – ГрачаницаОнлајн)

„Нама, браћо и сестре, Господ да да разума, снаге и стрпљења и храбрости да опстанемо на овим просторима, да не напуштамо просторе које су наши преци залили и крвљу и знојем и сузама“, поручио је владика рашко-призренски Теодосије.

Министар у косовској влади за заједнице повратак Далибор Јевтић затражио је од представника привремених власти у Приштини да поново отворе истагу о убиству 14 жетелаца који су убијени на данашњи дан пре 19 година у Старом Грацку.

„Од руководства Косова тражимо да поново отворе истрагу, пошто доказа има и они су више пута предочени јавности. Истина и правда је најмања утеха за породице страдалих жетелаца. Најмање што могу да учине за њих они који нису обезбедили мир и који су одговорни за оно што се дешавало је да поновним отварањем истраге стигнемо до правде и истине“, рекао је Јевтић на данашњем помену убијеним жетеоцима.

Обраћајући се породицама и мештанима Старог Грацка, Јевтић је поручио да нису сами и да неће бити сами.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић, ( 23. јул 2017. АРХИВА)

Бићемо, истакао је Јевтић, ту уз вас у временима која су и даље тешка, у којима вас и даље нападају, у временима у којима се тешко живи…

„Учинићемо колико можемо да вам тај живот олакшамо“, рекао је Јевтић.

Мештанима Старог Грачка и, како је рекао, свим Србима је захвалио на упорности да „останемо и опстанемо“ на овим просторима и мислимо, додао је, да је то највећи ударац који задајемо онима који су имали другачије циљеве и оним који нападају Србе, који су у мањини.

„И данас, 19 година након убиства 14 жетелаца постављамо исто питање као и свих ових година уназад. Постављамо питање када ће да дођу и да нас погледају у очи и кажу ко је убио жетеоце“, рекао је Јевтић и додао да примећује да су „они ипак присутни и да са својим аутомобила возе наоколо да гледају шта се догађа“.

„Могли би да пошаљу представнике међународне заједнице и своје, да макар једном дођу и да сагнуте главе кажу да нису испунили задатак и обавезу, а задатак им је био да сачувају мир и људске животе“, поручио је Јевтић.

(извор РТС)