fbpx

Veselji: Suverenitet Kosova u dijalogu sa Srbijom sveta i netaknuta obaveza

Кадри Весељи, Фото; Служба за информисање скупштине Косова

U cilju postizanja konsenzusa po pitanju budućeg dijaloga između Beograda i Prištine, predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji održao je danas sastanak sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija na Kosovu. Veselji je ocenio da je unutrašnji konsenzus dobra tradicija koja bi trebalo da doprinese istorijskim rezultatima.

Iako su sastanku u Prištini prisustvovali samo predstavnici pozicije, predsednik kosovskog parlamenta javno se zahvalio ambasadama SAD i EU koji su bili inicijatori ovog događaja.

Kako je u svom izlaganju Veselji ocenio „sedenje za pregovaračkim stolom sa Srbijom predstavlja žrtvovanje, a ne privilegiju“,

„Sa Srbijom treba da pričamo o našoj deci i žrtvama, kako bismo spasili ono što smo do sada stvorili. To je dužnost i odgovornost čitavog političkog spektra. Poruka koju šaljemo je poruka dosledna jedinstva, da je Kosovo nezavisna i suverena država i njen suverenitet je neprikosnoven“, rekao je Veselji.

Govoreći o kosovskoj opoziciji koja se protivi dijalogu, Veselji je naglasio da je nedostatak liderstva kod opozicioni stranaka stvorilo situaciju u kojoj ne postoje direktno učešće opozicije u dijalogu. Međutim, kako je istako, neke od opozicionih stranak prihvataju takvu realnost.

„Cilj sastanka je da se dogovore i oblikuju krajnje linije dijaloga, „zaključio je Veselji, dodajući da je suverenitet Kosova, „naša sveta i  netaknuta obaveza“.

I.M.

%d bloggers like this: