Весељи: Суверенитет Косова у дијалогу са Србијом света и нетакнута обавеза

У циљу постизања консензуса по питању будућег дијалога између Београда и Приштине, председник Скупштине Косова, Кадри Весељи одржао је данас састанак са представницима парламентарних политичких партија на Косову. Весељи је оценио да је унутрашњи консензус добра традиција која би требало да допринесе историјским резултатима.

Иако су састанку у Приштини присуствовали само представници позиције, председник косовског парламента јавно се захвалио амбасадама САД и ЕУ који су били иницијатори овог догађаја.

Како је у свом излагању Весељи оценио „седење за преговарачким столом са Србијом представља жртвовање, а не привилегију“,

„Са Србијом треба да причамо о нашој деци и жртвама, како бисмо спасили оно што смо до сада створили. То је дужност и одговорност читавог политичког спектра. Порука коју шаљемо је порука доследна јединства, да је Косово независна и суверена држава и њен суверенитет је неприкосновен“, рекао је Весељи.

Говорећи о косовској опозицији која се противи дијалогу, Весељи је нагласио да је недостатак лидерства код опозициони странака створило ситуацију у којој не постоје директно учешће опозиције у дијалогу. Међутим, како је истако, неке од опозиционих странак прихватају такву реалност.

„Циљ састанка је да се договоре и обликују крајње линије дијалога, „закључио је Весељи, додајући да је суверенитет Косова, „наша света и  нетакнута обавеза“.

И.М.