МУП: Нови закон о друмском саобраћају на Косову знатно строжији. За трговину људима „нулта толеранција”.

Косовски министар унутрашњих послова, Бејтуш Гаши, разговарао је данас у Приштини са замеником директора косовске полиције, Наимом Реџом о оперативно превентивној мапи пута Task Force, која предвиђа кооординацију и реакцију  јединица Полиције на терену, контроле на путевима, али и примену повећања броја  полицијских јединица на путевима.

Гаши је инсистирао на томе да косовска полиција интезивира изрицање казни против прекршиоца саобраћајних прописа, али и на подизању свести учесника у саобраћају, захтевајући да грађани боље срадђују са полицијом у овим аспектима.

„Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Косовском полицијом биће бескомпромисно према прекршиоцу, а све у циљу повећања безбедности у саобраћају. Применићемо додатне акције полиције, како бисмо подигли ниво безбедности у саобраћају. Према трговцима људима предвиђена је нулта толеранција”, рекао је Гаши.

Гаши и Реџа су разговарали и о имплементацији нових, знато пооштренијих саобраћајних прописа, што ће, како су оценили, директно утицати на раст безбедности саобраћаја и смањење броја саобраћајних незгода, чија је бројка у последњих годину дана, како су нагласили, „изузетно алармантна“.

Заменик директора Полиције Косова, Наим Реџа наводи да ће полиција спроводити ригорозне мере које произилазе из новог Закона о саобраћају. Нови Закон о друмском саобраћају на Косову предвиђа огромене новчане казне за сваког прекршиоца правила у саобраћају.

Министарство унутрашњих послова и Полиција Косова предузеће све неопходне мере како би се смањио број несрећних случајева у саобраћају. Полиција је такође апеловала на институције, локалне самоуправе и на остала министарства да такође изградњом инфраструктуре, предузму одговарајуће мере у циљу смањења броја саобраћајним несрећама, попут побољшање и одржавање путева и саобраћајних знакова на местима где је ризик од потенцијалних незгода појачан.

И.М.