fbpx

Osnivaču Vikiliksa preti gubitak azila u ambasadi Ekvadora. UNS – poziva na solidarnost sa Asanžom

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva srpsku i međunarodnu javnost na solidarnost sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom, kom preti gubitak azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu, koja mu je već uskratila korišćenje Interneta i mogućnost da u zgradi Ambasade prima posetioce. 

UNS podseća da je radna grupa Ujedinjenih nacija još pre dve godine ocenila da se Asanž nalazi u „arbitrarnom pritvoru“ za koji su odgovorne Velika Britanija i Švedska, da taj pritvor treba okončati i da osnivač Vikiliksa treba da ima pravo na odštetu.

UNS poziva Veliku Britaniju da Asanžu garantuje da ga neće izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da mu da pravo slobodnog prolaza do zemlje koja pristane da mu ukaže gostoprimstvo.

UNS podseća da je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelilo nagradu „Zora“ za slobodu medija. Asanž je prvi stranac kom je ovo Udruženje, jedno od nastarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu.

U obrazloženju je pisalo da su Asanž i njegove kolege iz Vikiliksa „dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da znaju. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu”.

 

%d bloggers like this: