fbpx

Simić zatražio pojačano prisustvo policije u srpskim sredinama

Фото ГрачаницаОнлајн: Игор Симић

Poslanik i potpredsednik Srpske liste, Igor Simić je na sednici Odbora za prava, interese zajednica i povratak Skupštine Kosova,čiji je predsednik, pozvao ministra unutrašnjih poslova Kosova Bejtuša Gašija da policija hitno pojača svoje prisustvo, kroz statične kontrolne tačke, u opštinama na jugu Kosova i Metohije.

 Kao razlog za pojačanje policijskog prisustva, Simić je naveo učestale krađe stoke i poljoprivrednih mašina, ali i napade na Srbe povratnike. Takođe je naznačio se mora povećati broj srpskih pripadnika KPS u povratničkim mestima.

Na sastanku sa ministrom Gašijem, bilo je reči i o potrebi da kosovska policija prestane sa diskriminacijom Srbe na Kosovu i Metohiji, koji koriste srpske pasoše.

Po pitanju krađe imovine povratnika, ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bejtuš Gaši je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći, ali, je i naglasio da su krađe često bez etničkog motiva i da se dešavaju svuda.  Što se uporebe srpskih  pasoša tiče, rekao je da će proveriti o čemu se radi.

Poslanik srpske liste, Igor Simić je replicirao Gašiju, naglasivši da krađe imaju etničku pozadinu i da je to činjenica, jer se u mešovitim sredinama, poput Novog Brda, krađe dešavaju isključivo nad Srbima. Na istom sastanku poslanik Zoran Mojsilović je pitao dokle se stiglo sa istragom o brutalnom hapšenju direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića i prebijanja legitimnih srpskih građana 26. marta ove godine?
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bejtuš Gaši je rekao da istragu vodi policijski inspektorat Kosova, i da policijske snage postupaju po naređenju, ali da će se svako prekoračenje ovlašćenjam koje se dokaže, sankcionisati.