СНФ: Отворено писмо председнику Александру Вучићу

После 180 дана од разговора са Александром Вучићем, Српски национални Форум (СНФ) у отвореном писму подсећа да актуелни председник Србије није испинуио, како су нагласили, „ама, баш ништа, од онога што је обећао“.

Отворено писмо преносимо у целости:

Господине председниче,

На данашњи дан навршава се 6 месеци (180 дана) од нашег сусрета у Председништву, 30. Јануара 2018. године, и осећам дужност да и Вас и јавност обавестим шта је од обећања које сте дали извршено.

Господине председниче, ама баш ништа! Све што сте обећали, нисте извршили. Настављате да се понашате, као да се уопште и нисмо срели. А томе сведоци су и јавност и медији!

Понели сте се баш онако како нисам очекивао, и нажалост, онако како су ме упозорили многи добронамерни, али и злонамерни људи.

Позивом на разговор хтели сте да на неки начин амортизујете притисак који сте имали након трагичног убиства Оливера Ивановића, за које, хтели да признате или не, власти у Београду сносе, бар делимично, објективну одговорност.

Тада, уместо да се све снаге усмере ка проналажењу убица и налогодаваца, Ви сте кренули у Лапље Село на састанак „са народом“, на који сте, свесно или не „до бола“ понизили унесрећене косовскометохијске Србе.  У тренутку велике жалости, једном броју грађана поделили сте краве и кокошке, тракторе, обећали сте још много тога и све је заборављено… Нека обећања које сте дали тада грађанима, пред читавом јавношћу и пред ТВ камерама, Ваши људи још увеки нису  испунили. И тад сам знао као и Ви, да се тако не решавају проблеми напаћеног народа… Не у салама и на митинзима, већ у институцијама. Нажалост, институције Републике Србије које се баве КиМ препустили сте политичком и интелектуалном полусвету, људима који нису дорасли задатку.

Господине председниче,

Сећате ли се о чему смо разговарали пре 180 дана, сећате ли се шта сте обећали. Ја ћу Вам најважније набројати, а Ви оцените, да ли сте се држали речи!?

Прво, разговарали смо о околностима под којима је убијен Оливер Ивановић. Обећали сте да ћете „подигнути сваки камен“ како би се пронашле убице, али и налогодавци. Већ је 200 дана прошло, и ако сте обећали да ћете информисати јавност, а Ви ни реч о томе не проговарате.

Разговарали смо и о предизборном видео споту у коме је Оливер оптужен за велеиздају и са којим му је стављена „мета на чело“, а онда, таквог човека сахранили у „Алеји заслужних грађана“. Ако нисте у могућности да пронађете Оливеровог убицу, сигуран сам да би за један дан могли да саопштите ко су креатори и налогодавци тог гнусног видео спота који је дао за право да таквог човека, како је представљен у јавности, свако може да убије. На том плану до данас ништа нисте учинили. Напротив, креаторе тог видеоспота наградили сте новом подршком и новим функцијама, а тај сраман чин Ваши људи правдају „жаром политичке борбе“!

Друго, разговарали смо о страху који се увукао у народ након Оливеровог убиства. Сами сте истакли, цитирам: “тог Радоичића којег сад неки помињу никада у животу нисам видео и да не знам ни ко је то“, наводећи још неке људе са којима Вас наводно повезују а које сте можда негде једном срели.  Није прошло ни три месеца од нашег разговора, уз Ваш благослов, тај човек који је и до тада био Ваш главни преговарач, именован за потпредседника тзв. Српске листе.

Треће, критикујући начин на који сте покушали да решавате тешку социјалну и економску ситуацији у Лапљем Селу, предложили смо Вам да Влада Србије донесе  Закон о фонду за Косово и Метохију, којим би се институционално  и осмишљено подржао опстанак народа, али и повратак унесрећених Срба који тумарају центарлном Србијом. Дали смо Вам готов текст нацрта закона. Били сте одушевљени предлогом и  на „лицу места“ оценили предлог одличним и обећали да ће одмах ићи у разматрање. Рекли сте “Али на овом морамо одмах да радимо како би смо стигли да уклопимо у буџет за наредну годину“.  До данас, о томе ни трага ни гласа!?

Четврто,  предложили смо Вам да влада Србије оснује Државни савет за Косово и Метохију, како би Вашу партијску политику престројили на националну политику. И тај предлог оценили сте као конструктиван и занимљив. Чак смо Вам дали и готов текст нацрта одлуке.  Нажалост, и по том питању нисте одржали реч.

Пето, упозорили смо Вас на опасне процесе купопродаје који се дешавају у српским општинама којима већ 5 година управљају Ваши кадрови из Српске листе, тачније Српска напредна странка. Том приликом као пример навели смо општину Ново Брдо у којој се у последњих 5 година од када су Ваши људи на власти (СНС ту има 3000 чланова) продало 50% територије. Иако смо Вас пре 6 месеци упозорили и да СНФ има предлог решења, до данас Ваше власти ништа нису учиниле да се тај процес заустави. Нажалост, он се и даље наставља.

Упозорили смо Вас да у општини Штрпце, где такође СНС има преко 3 хиљаде чланова (изјаве Марка Ђурића) и где су Ваши кадрови на власти, последњих година Албанци граде највећи дивљи град у Националном  парку „Шар планина“. Такође смо Вас тада упозорили да се под влашћу Ваших кадрова албанизују општине Клокот и Грачаница,  и ако су те општине чак и Уставом Косова дате Србима да чувају територију и спрече њихову албанизацију.

 Рекли сте да ће сви кадрови који су се бавили нечасним радњама сносити одговорност и цитирам Вас: „А где су сада Владета Костић и Бранимир Стојановић (бивши председници општине Грачаница), нигде их нема због тога што су то радили, и нигде их неће више бити“. То сте изрекли 30. Јануара, а већ сутрадан Стојановића је влада Србије именовала за државног секретара у Министарству привреде. Владета Костић је побегао из Грачанице, и њему је  пронађено ухлебљење негде ван КиМ. Дакле, у очи сте нас гледали и слагали нас!?

Шесто,  на нашу примедбу да Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију годинама избегава да са нама разговара, чврсто сте обећали, цитирам Вас: „Не што ће разговарати, већ ће три сата разговарати са вама…Закажите округли сто доле и он ће сигурно доћи…“. Округли сто је заказан 7. марта у Лапљем Селу, иако смо у телефонском разговору термин прилагодили њему, на скупу се није појавио. Образложење је да је директор Канцеларије за КиМ имао преча посла. Дакле, ни ту нисте одржали реч!?

Седмо, на нашу примедбу да се дијалог о Косову не може водити без нас Срба са Косова и Метохије, сами сте рекли, цитирам Вас: „Организоваћемо округли сто половином марта. Ни на једном нисам био, на тај ћу лично доћи и ако треба ја ћу да председавам“. Упорно сам два месеца инсистирао да се округли сто закаже и са кабинетом за организовање дијалога, на њихов предлог, договорили датум (12. Мај), како би термин био усаглашен са вашим обавезама. Позван је и Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ. Са Косова и Метохије тог дана у Београд дошло је нас 32, међу њима 12 доктора наука. Међутим, на скупу нема ни Вас ни директора Канцеларије за КиМ. Нема ни образложења. Опет нисте одржали реч!?

Осмо, тада смо вам предложили да на питању Косова и Метохије одустанете од политике коначног статуса и пређете на колосек решавања, процеса. Рекли сте да је то занимљива идеја коју до сада нико није изнео и да сматрате да и Ваше садашње активности иду у том правцу. Видим из Ваших изјава да сада, потпуно супротно од тога што сте рекли. Ви упорно, по сваку цену, „преко колена“ желите да то пресечете тврдећи да ми овде немамо ништа. У тврдоглавом остваривању своје замисли да баш Ви треба да решите „косовски проблем“, идете толико далеко да у потпуности минимизирате велике потенцијале Србије и косовскометохијских Срба на КиМ, ниподаштавајући борбу и жртве које су они последњих двадесет година уложили, стварајући „нормалној“ Србији прилику да у процесу решава свој горући проблем.

Девето, кажете да „сви Срби знају да је Косово изгубљено“, а ми који овде живимо и даље тврдимо да није, нити за нас нити за Србију. На Косову је нас око 120 хиљада, са још увек хиљадама хектара земље и десетинама хиљада прогнаних чија је имовина узурпирана, а који би заједно, уз озбиљну подршку државе могли да стабилизују своје национално биће и ојачају своју позицију и позицију државе Србије. Ту је и огромна државна имовина о којој нажалост до сада није разговарано. Ту је историјско и културно наслеђе, ту је и историско право српског народа…

Уместо да те потенцијале држава користи, Ви сте својом политиком и дефетистичким изјавама у потпуности деморалисали и онако уплашен и забринут српски народ, отварајући тако невиђене процесе последњег егзодуса косовскометохијских Срба, несвесни да од Шумадије правите Косово.

Господине председниче, маните се тог ђавољег посла!!!

 За велики број негативних ствари које се дешавају на КиМ на штету народа који овде живи, али и на штету интереса Србије, рекли сте да о њима не знате и да нисте адекватно информисани. Те лоше ствари се овде и даљње дешавају али након нашег разговора Ви више не можете рећи да о њима не знате ништа и да нисте информисани. Одговорност је сада на Вама и не можете је избегавати.

И поред великог неслагања са Вашом досадашњом политиком о Косову и даље Вам СНФ пружа руку и нуди да заједно, са свим националним и демократским снагама у Србији и црквом, преокренемо политку и тражимо нове могућности за решавање овог горућег проблема. Тиме још једном потврђујемо да су наше намере крајње искрене!

У противном, предлажем Вам да одете са тог места!!!

П.С. Господине председниче, Ваша последња изјава да „у Чаглавици, (у којој сам рођен и данас живим), нема ни 20 кућа“ еклатантан је пример, или неинформисаности или зле намере, како би потврдили вашу тезу да се за Косово не вреди борити. Позивам Вас да приликом наредног боравка на КиМ, у Чаглавици будете мој гост и уверите се у бесмисленост Ваших изузетно штетних изјава.

Искрено се надам  да ми због овог обраћања неће бити нацртана „мета на челу“!

С поштовањем,

У Чаглавици, 30. Јула 2018. године

Момчило Трајковић,

екс-потпредседник владе Републике Србије