Profesori, naučni radnici, akademici i novinari protestuju zbog napada na SPC i Eparhiju Raško – prizrensku

Više od pedeset univerzitetskih profesora, akademika, crkvenih velikodostojnika, među kojima su istoričari, arihtekate ali i advokati, pravnici i novinara potpisalo je protest zbog napada i medijske hajke od strane aktulene srpske vlasti, koja je  usmerene na Eparhiju Raško – prizrensku SPC i vladiku Teodosija,  jer se javno usprotivio podeli Kosova i Metohije.

„Medijski progon Srpske pravoslavne crkve, njenog arhijereja g. Teodosija i Eparhije Raško-prizrenske“, podsećaju potpisnici protesta, „pokrenut je samo zbog njihovog protivljenja ideji podele Kosova između Srbije i buduće Velike Albanije.

Uz napomenu da su „maske potpuno pale“ Srpske vlasti i Srpska lista, zagovaraju podelu Kosova i predaju cele Metohije Velikoj Albaniji.

Istaknuti akademski radnici, profesori, crkvene starešine i novinari sa KiM, ali i iz užeg dela Srbije, u protestnom pismu podsećaju da su „napadi na Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i Crkvu, počeli posle sastanka rukovodstva Srpske liste sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem“.

Potpisnici protesta zbog napada na SPC,  „odlučno podržavaju Poruku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve objavljenu 10. maja 2018. i Apel Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija od 25. jula 2018. Ističu, da ti „dokumenti predstavljaju temelj odbrane Republike Srbije i Kosova i Metohije, u ovo zlo vreme, kada oni koji su se zakleli na Ustavu i Jevanđelju javno krše zakletvu i gaze datu reč“.

Tekst protestnog pisma prenosimo u celosti:
Protest zbog napada na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju Raško-prizrensku

Javnost u Srbiji zgrožena je povodom beskrupuloznih napada srpskih vlasti i Srpske liste, političke stranke sa Kosova i Metohije, na političke neistomišljenike. Medijski progon Srpske pravoslavne crkve, njenog arhijereja g. Teodosija i Eparhije Raško-prizrenske pokrenut je samo zbog njihovog protivljenja ideji podele Kosova između Srbije i buduće Velike Albanije. Srpske vlasti i Srpska lista, sada je to jasno, jer maske su pale, zagovaraju podelu Kosova i predaju cele Metohije Velikoj Albaniji.

Srpska lista je, kako je poznato, organizacija pod punom kontrolom partije na vlasti u Republici Srbiji, Srpske napredne stranke. Napadi na Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i Crkvu počeli su posle sastanka rukovodstva Srpske liste sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

Čelnici stranke Srpska lista u beogradskim medijima tvrde da govore u ime celog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da čak i njihova najnovija nepočinstva imaju većinsku podršku Srba sa KiM. To bi značilo da se srpski narod na Kosovu i Metohiji okrenuo protiv svoje Crkve, svoje istorije i svoje države. Hvala Bogu, to nije istina.

Mi, dolepotpisani, odlučno podržavamo Poruku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve objavljenu 10. maja 2018. i Apel Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija od 25. jula 2018. Ovi dokumenti predstavljaju temelj odbrane Republike Srbije i Kosova i Metohije, u ovo zlo vreme, kada oni koji su se zakleli na Ustavu i Jevanđelju javno krše zakletvu i gaze datu reč.

Pozivamo srpske vlasti da obuzdaju svoje „izvođače radova“ iz tzv. Srpske liste. Setimo se medijskih napada na Olivera Ivanovića i tragedije koja se dogodila 16. januara.

Apelujemo na srpske vlasti i članove Srpske liste da se urazume, da održe reč, da poštuju Ustav i zakone Republike Srbije i da poslušaju glas svoje Crkve. Gospodo iz Srpske liste, ne hulite na Boga i ne napadajte Njegovu Crkvu, ma koliko vas vaši gospodari terali na to. Oni će, ako dozvolimo izdaju i predaju Kosova i Metohije, biti daleko, a vi ćete se obrukati pred svojim sugrađanima, decom i precima. Vi ćete na sebe i svoje bližnje navaliti kletvu Lazarevu.

Svojim potpisima dajemo punu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji Raško-prizrenskoj u borbi za očuvanje i zaštitu našeg vernog naroda i naših svetinja na Kosovu i Metohiji. Odlučno osuđujemo veleizdajničke namere srpskih vlasti i Srpske liste.

Prof dr Smilja Avramov

Arhimandrit Andrej, starešina manastira Svetog Stefana u Slancima

Prof dr Slobodan Antonić

Umirovljeni Episkop Zahumsko-Hercegovački dr Atanasije (Jevtić)

Danilo Basta, redovni član SANU

Matija Bećković, redovni član SANU

Ljiljana Bogdanović, novinar

Milena Vujović, novinar

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i narodni poslanik

Marinko Vučinić, publicista

Prof dr Jovan Dušanić

Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice

Nikola N. Živković, publicista i prevodilac

Protojerej-stavrofor Slavko Zorica, profesor bogoslovije u penziji

dr Marija Jeftimijević Mihajlović, naučni saradnik

Prof dr Aleksandar Jovanović

Nataša Jovanović, novinar

Prof dr Miloš Ković

Prof dr Časlav Koprivica

Protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić,paroh kotorski

Prof dr Miodrag Kulić

Živorad Lazić, profesor iz Gračanice

Prof dr Milo Lompar

Svetlana Medan, pisac i prevodilac

Nikola Milovančev, pravnik i istoričar

Dr Zoran Milošević, naučni savetnik

Prof dr Dejan Mirović

Prof dr Radivoje Mladenović

Protojerej Radoš Mladenović, paroh u Vrnjačkoj Banji

Dejan Nedeljković, publicista iz Zvečana

Časlav Ocić, redovni član SANU

Aleksandar Pavić, politikolog

Branko Pavlović, advokat

Protojerej stavrofor Radivoj Panić

Prof dr Valentina Pitulić

Blagoje Radić, Orahovac

Olivera Radić, novinar i profesor gimnazije u Orahovcu

Protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni urednik ”Glasa Crkve”

Prof dr Mitra Reljić

Doc dr Slobodan Reljić

Dr Peđa Ristić, arhitekta, protoneimar

Prof dr Slobodan Samardžić

Mr Salih Selimović, istoričar

Milun Stijović, istraživač-saradnik

Dr Rada Stijović, naučni savetnik

Radosav Stojanović, književnik

Momčilo Trajković, advokat i bivši potpredsednik vlade

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije

Prof dr Aleksandar Ćorac

Kosta Čavoški, redovni član SANU

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, arhijerejski namesnik Podgoričko-Kolašinski

Prof dr Srđan Šljukić

Prof dr Gordana Šubarić Gorgieva