Владика Теодосије: Нећемо да прихватимо да нас ико премешта тамо- амо

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Молебан за мир и јединство страдалног народа на Косову и Метохији

Молебан за мир и јединство страдалног народа на Косову и Метохији, у манстиру Грачаница, у цркви Успења Пресвете Богородице служио је епископ рашко- призренски и косовско- метохијски Теодосије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко- призренске. У пригодној беседи, владика Теодосије је рекао да нећемо да прихватимо да нас ико премешта тамо- амо и позвао српски народ на јединство и слогу, да одбаци сваку мржњу према ближњима, али и према непријатељима, уз поруку да се своје не напушта, а да се варају они који мисле да поделе српски народ и да га доведу у ситуацију да остави своје вековне просторе.

После вечерње службе у манастиру Грачаница, епископ рашко- призренски Теодосије, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко- призренске, служио је молебан за страдални народ на Косову и Метохији. Обраћајући се верном народу, владика је рекао да никоме до сада није успело да искорени Србе са ових простора.

„Остали смо уз наше светиње, уз звона грачаничка и пој монахиња грачаничких. Господ нас никада није напустио, посебно када му се са жељом и надом обраћамо.“

Подсећајући на ратне 1998. и 1999., на погром 2004. године, када су гореле српске куће и светиње, владика је подсетио да су Срби и тада опстали и остали достојна деца Светога Саве и храбрих предака, поручивши:

„Своје се никада не напушта, земља се не раскућује и наше светиње се никада не остављају. Те светиње су наш путоказ ка царству небеском, наши светионици у тами и утеха у свакој невољи“, рекао је владика Теодосије.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Молебан за мир и јединство страдалног народа на Косову и Метохији

Настављајући беседу, владика је поновио и део прочитаног Светог Јеванђеља, у коме пише:

„Ништа није сакривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати. Оно што у мраку рекосте, чуће се на виделу и што на ухо шаптасте у одајама, проповедаће се на крововима“.

„Онима који помишљају да могу да нас поделе, да раселе наш народ и да нас доведу у ситуацију да оставимо ове наше вековне просторе, поручујемо да се варају, јер то нису успели ни многи моћници пре њих“, наставио је епископ рашко-призренски, позивајући на веру у Бога.

„Када се човек узда у човека, а не у живога Бога, на крају бива посрамљен и поражен. Зато и и сада овде, не уздајмо се првенствено у речи и обећања људи, већ пре свега верујмо у Господа. Истина се једино може мерити Христом, једино љубављу и жртвом“, истакао је епископ Теодосије.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Молебан за мир и јединство страдалног народа на Косову и Метохији

На крају беседе, владика је позвао Србе да не продају своје куће и имања.

„Зато, браћо и сестре, будимо мудри. Како год да буде, како год моћници овога света буду одлучили, треба да останемо и опстанемо на своме, чинећи све што до нас стоји, како би нам било боље. Жалосно је када видимо да Срби продају своје куће и имања, оно наслеђе које су им оставили преци, а за које су се до крви борили. Ако би, не дао Бог, тако и ми поступали, са одговорношћу кажем да ту нема ни благослова, ни среће, ни наде. Покажимо да имамо снаге да живимо у миру са свима око нас и да нећемо да прихватимо да нас ико премешта тамо- амо, као да смо странци у својој кући“, закључио је владика Теодосије, позвавши још једном на јединство Срба и на љубав у сваком човеку, без обзира где се родио, којим језиком говори и како се богу моли.

Јуче је епископ -рашко призренски Теодосије, молебан за Косово и Метојију служио у Косовској Митровици, а сутра ће служити у манастиру Драганац.

Анђелка Ћуп