Српска координација: нормализација односа се не може градити на забораву масовних и организованих злочина

Поводом  петнаестогодишњице монструозног убиства и рањавања српске деце у Гораждевцу код Пећи, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије (Српска координација) истиче да се било каква “нормализација односа“ између Срба и Албанаца, односно између Београда и Приштине, не може градити на забораву масовних и организованих злочина припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, без истине и правде за бројне српске жртве на Косову и Метохији.

САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ

Српска координација, подсећа јавност да је у оружаном нападу  из аутоматског оружја на 50-оро српске деце, која су се купала у реци Бистрици, убијени Пантелија Дакић (12) и Иван Јововић (19) а тешко рањени Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе Угреновић (20).

Српска координација са огорчењем констатује да ни данас, 15 година од масакра над српском децом у Гораждевцу, нико није одговарао за овај монструозни злочин а да је тужилац ЕУЛЕКС-а, још 2010. године, обуставио истрагу, “због недостатка доказа“. Тиме је настављена антицивилизацијска пракса неодговорности за злочине почињене над Србима на Косову и Метохији, без изгледа да се она у догледно време промени.

Српска координација истиче да се било каква “нормализација односа“ између Срба и Албанаца, односно између Београда и Приштине, не може градити на забораву масовних и организованих злочина припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, без истине и правде за бројне српске жртве на Косову и Метохији.

Ћутање и равнодушност пред учињеним злоделима, пристајање на одсуство елементарне правде, не представљају ништа друго него сарадњу са злом и злочинцима. Српска координација, се са таквом праксом неће помирити и овим трагичним поводом јавно позива међународне факторе на Косову и Метохији и власти у Србији, да учине све што је у њиховој моћи, како би се учиниоци овог, као и бројних других злочина над Србима на Косову и Метохији, привели правди. То је цивилизацијско и морално питање, које предходи сваком другом.