Данас је Преображење Господње

Мноштво верника окупило се данас, на празник Преображења Господњег, у цркви али и у порти манастира Грачаница, где су присуствовали светој литургији, причешћу и освећењу грожђа, које је је касније подељено присутнима.

Манастир Грачаница за Преображење Господње, фото: И. М. ГрачаницаОнлајн

Преображње Господње Српска православна црква празнује 19. по новом или 6. августа по старом календару. Празник је посвећен сећању на догађај када је Исус Христос, на гори Тавор, у присуству Мојсија и пророка Илије, најавио небеску снагу нове вере и своју улогу цара над царевима, која надилази старозаветне законе и пророке.

У православним храмовима, на данашњи дан, благосиља се и освештава грожђе и његов род, који се потом дели верницима. Празник пада у току Богородичних или Великогоспојинских пости, па црква налаже да је за овај дан важно постити.

Верници узимају причест, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Велики број деце и верника који посте Госпојинске посте, примио је причешће, а на крају литургије свима је подељено грожђе, које би према веровању, данас први пут требали пробати.

У народу се верује да се 19. августа природа преображава, лето се ближи крају. Може се чути и да је Бог створио винову лозу и њене плодове како би благословио људски род. Међутим, ђаво је, да би приволео људе да му се придруже, створио купину, која сазрева пре грожда. Зато се сматра да не треба јести купине све док се грожђе не проба.

За Преображење се проба и освештано грожђе, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Преображење је дан када се према народном предању последњи пут купа у рекама и језерима, јер од тог дана преображава се и гора и вода, природа се припема за долазећу јесен, вода постаје хладнија, а ноћи осетно свежије.

И. Миљковић