Канцеларија за КиМ: Нећемо заборавити Ђура и Ранка

Апелујемо на правосуђе привремених институција самоуправе у Приштини и на међународне организације на Косову и Метохији да не затварају очи пред срамним страницама историје, и да у име човечности и будућности многе нерасветљене случајеве отмица и убистава грађана престану да занемарују и заташкавају, наглашено је у саопштењ Канцеларије за КиМ, поводом две деценије од отмице новинара Радио Приштине, Ђура Славија и возача, Ранка Перенића. “Ми свакако нећемо никада заборавити ни Ђура ни Ранка”, закључује се у саопштењу директора Макра Ђурића.

У уторак 21. августа навршава се две деценије од отмице новинара Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића, који су нестали током обављања новинарског задатка у околини Ораховца.

Међународно правосуђе на Косову и Метохији није успело да за све ове године пронађе одговорне за овај злочин или макар расветли судбину двојице српских новинара.

Отворене ране нечињења и неправде вребају из прошлости и велика су препрека трајном миру и успостављању међунационалног поверења на Косову и Метохији, и зато смо сви заједно дужни да из године у годину, без одустајања и једнако гласно, наставимо да инсистирамо на истини и правди.

Чињеница да екстремисти сваке године ломе спомен-плочу коју колеге новинари постављају на месту њихове отмице сведочи да идеологија зла и даље живи на Косову и Метохији и да је тамошње друштво далеко од стварања културе поштовања за невине жртве.

Апелујемо на правосуђе привремених институција самоуправе у Приштини и на међународне организације на Косову и Метохији да не затварају очи пред срамним страницама историје, и да у име човечности и будућности овај и многе друге нерасветљене случајеве отмица и убистава грађана престану да занемарују и заташкавају,