fbpx

Srpska koordinacija: Praksa nekažnjavanja zločina nad Srbima mora prestati

Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Srpska koordinacija, podseća javnost da su 21. avgusta 1998. godine, novinari Đuro Slavuj i Ranko Peranić, kidnapovani od strane naoružanih pripadnika terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, na putu Velika Hoča – Zočište, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači, da urade prilog o povratku otetih monaha u taj manastir.

Sudbina novinara “Radio-Prištine“, nije rasvetljena ni danas, 20 godina od kidnapovanja, a tužilac “EULEKS-a“ je odluku o obustavljanju istrage, zbog navodnog nedostatka dokaza, supruzi Ranka Peranića, uručio novembra 2017. godine. Nema podataka da je u vezi ovih zločina iko saslušavan,  čak ni po komandnoj odgovornosti, iako su imena “komandno odgovornih“ pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u zoni otmice – javna tajna.

Srpska koordinacija sa ogorčenjem konstatuje da u krvavom piru zločinačke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, nisu bili pošteđeni ni poslenici javne reči, ukoliko su bili Srbi ili nealbanci. O tome, pored otmice Đura Slavuja i Ranka Peranića, svedoče i otmice i ubistva Ljubomira Kneževića, novinara “Jedinstva“, Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, Marjana Melonašija, novinara srpske redakcije Radio Kosova, Momira Stokuće, foto-reportera saradnika “Politike“… Niko za zločine počinjene nad srpskim novinarima na Kosovu i Metohiji, nije odgovarao, niti je protiv bilo koga podignuta optužnica.

Srpska koordinacija poziva međunarodne misije na Kosovu i Metohiji i tzv. Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, da prekinu sa praksom nekažnjavanja zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohji.

Srpska koordinacija apeluje na vlasti Republike Srbije, da učini sve da pitanje odgovornosti za ovaj i brojne druge ratne zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji, internacionalizuje i učini svaki potreban korak, kako bi  praksa nekažnjavanja zločina nad Srbima, na sramotu civilizovanog sveta  i društva na Kosovu i Metohiji, prestala.

 

%d bloggers like this: