Отворена „Школа филмске магије 4“: Полазници снимају докуметнарце

Симболичним Ударањем клапе, Владимир Марковић Луни, филмски монтажер, свечано је данас отворио четврту по реду „Школу филмске магије“, коју у сарадњи са продуцентском кућом „Гаргантуафилмс“ из Београда организује Дом културе у Грачаници од 25 до 31.августа.

Полазници „Школе филмске магије 4“ имаће на располагању шест дана да заједно са врхунским стручњацима раде на припреми и снимању два краћа документарца, најављено је на прес конференцији поводом отврарања школе.

Стари и нови учесници Школе филмсе магије 4, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Као и претходних година „Школа филмске магије“ организује радионице глуме, камере, сцентарија, режије и продукције.

Глумачки педагог Михајло Лаптошевић, који трећу годину води радионицу глуме, поново је на истом задатку. Иначе, Лаптошевића,  наша публика памти по режији позоришне представе „Кући“ са глумцима Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ из Грачанице, која је одлично прихваћена и код овдашње, али и публике на бројним фестивалмима на којима је гостoвала.

„Први пут сам пре три године дошао овде и некако сам се инфицирао Грачаницом“, рекао је Лаптошевић, а подотом додао да овде увек радо долази и изнова се обрадује сваком сусрету са децом глумцима с којима је радио.

„Школа филмске магије 4“, фото; В,Ћуп. ГрачаницаОнлајн

Иако је ове године мање заинтересованих полазника за радионице глуме, за разлику од ранијих годна, за сектор монтаже, камере и продукције влада интересовање полазника, кажу организатори.

Екипа која ће радити са полазницима школе је углавном иста, осим младе редитељке Тее Лукач која ће водити радионице сценарија и режије.

Теа је нагласила да је и она, управно на оваким радиницама, на којима је као мала, учествовала заволела филмску уметност и одлучила да то каснје постане њен позив.

„Ове године ћемо се фокусирати на документарни филм, зато што се показало интересовање од стране полазника да се баве том темом и надам се да ћемо изаћи са неколико кратких филмова, а у неком каснијем периоду, са неким дужим филмом који ће бити репрезентативан за полазнике“, рекла је Лукач.

Продукција најављује да ће ове године имати пуне руке после како би стигли да реалаизују снимање два краћа докуметнтарца.

„Трудићемо се да све обезбедимо и да екипи будемо на располагању за све што им буде затребало. Надамо се да ћемо организовати снимање једног дугометражног докуметнарног филма, који ће се снимити у наредних годину, две дана, заједно са полазницима“, каже продуценткиња Андријана Софрановић.

Андријана је додала да је сада међу учесниицима школе дошло до смене генерација и да јој је драго да је једна генерација испраћена на факултете.

„ Надам се да ћемо сада да упознамо нове талентоване полазнике, које ћемо исто тако, надам се, једног дана послати на факултете“, рекла је Софрановићева.

Поктовитељи  „Школе филмске магије 4“ у Грачанци су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе и информирасања Владе републике Србије.

 

И. Миљковић