Завршен трећи „Медимус“ – Света музика на Светој земљи у царском граду

Наступом ансамбала „Капела Карниола“, „Бурдон“ и „Касиопеа“ из Словеније,  Мађарске и Немачке у атријуму цркве Светог Спаса, у архаичном призренском насељу Поткаљаји, завршен је трећи по реду фестивал средњовековне музике „Медимус“, који због тога с разлогом носи епитет међународни. По свему судећи, звезда вечери је ипак била дама анђеоског гласа, Дивна Љубојевић, за чији је наступ владало огромно интересовање.

„Медимус“, 2018, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Изузетно акустичан атријум цркве Светог Спаса испуњен је до последњег места све три вечери, почев од наступа Вере Злоковић, која је у пратњи ансамбла „Антика“  и уз звуке лауте, песмама о Призрену, а посебно својим вокалом, публици дочарала лепоту средњег века, док је „Краљевски ред витезова“, исте вечери, одушевио витешком културом средњег века, уз учешће драмских и вокалних уметника.

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Наступ вокалне солисткиње снажног и „анђеоског гласа“, Дивне Љубојевић, према оцени публике ипак је био најјачи утисак овогодишњег „Медимуса“. Наступ у царском граду је и за уметницу, како је признала, био посебан, емотиван и потресан.

„Свакако сам у некој врсти потреса, зато што сам на нашој отетој земљи, зато што сам у граду који је „царски град““, рекла је Дивна Љубојевић.

Налгасила је да је посебно срећном чини, јер је део нечег лепог што се догашђа у Призрену.

„Духовна музика је света музика, тако да је a priori прилагођена „светој зељи“. У ропству увек постији тежња да се сачува своје. И код вас постоји огромна тежња да сачувате своју духовност, традицију и културу“, нагласила је Љубојевићева.

Наступ Дивне Љубојевић и Ансамбла „Мелоди“, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Духовна музика је свеодржива оцењује ова наша уметница чаробног гласа, која је друге фестивалске вечери наступила уз пратњу Ансамбла „Мелоди“.

„Духовна традиционална музика је вечна музика, она никада не пролази, она је увек инспиративна, никада није ретро и увек је испред свега у времену, јер време никад не пролази“, рекла је на крају Љубојевићева.

Друштво пријатеља манастира Светих Архангела уз подршку Фондације Светих Архангела и Дома Културе „Грачаница“ организовали су овогодишњи „Медимус“ чји је генерални покровитељ Канцеларија Владе Републике Србије за Косово и Метохију.

И. Миљковић – О. Радић