Velika Gospojina u Orahovcu

Praznik Velika Gospojina je liturgijom, pričešćem i presecanjem slavskih kolača obeležen danas i u Orahovcu u crku Uspenja Presvete Bogorodice, u severnom srpskom delu grada. Svečanu liturgiju služili su protojerej stavrofor Milenko Dragićević, paroh velikohočanski i paroh orahovački, jerej Velja Stojković.

Na dan zaštitnice metohijskog grada, poznatog po vinogradarima i nadaleko čuvenom vinu, pod svodom Bogorodičine crkve iz 1859. godine, okupili su se vernici iz Orahovca, obližnje Velike Hoče, ali i gosti pristigli iz mnogih drugih krajeva.

Pričešće vernika u Orahovcu, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Posle dvonedeljnog posta vernici su primili pričešće, a potom se pridružili litiji oko hrama. Po obaljenom ophodu, domaćini su prineli kolače, koji su osveštani i prerazani ispred starog crkvenog zvonika.

Domaćini slave, ove godine su bili orahovčani Blagoje Radić, Marjan Šarić, Njegoš Stolić i Nikola Trajković. Za narednu godinu javili su se Marijela Cekić i  Sreten Kazić, takođe iz Orahovca.

Osvećenje i rezanje slavskih kolača, foto: O. Radić

„ Danas braćo i sestre, ovde, ispod svoda crkve Presvete Bogorodice, koja nas već puno leta okuplja, nekad u manjem, nekad u većem broju, nećemo da se prebojavamo, ali tu smo da svedočimo koliko nas ima i s kolikom mukom i verom u Boga opstajemo. Svuda oko nas, gde god da se okrenemo su naši preci, njihova tela su u zemlji, a duše su tamo gde svako od nas zasluži. Treba da svedočimo o toj istini. A vi i ova deca, koju vidim u crkvi, oni su naše seme koje smo posejali. Oni će plod doneti i prinosiće žrtvu Bogu za spomen“, besedio je hočanski paroh, otac Milenko Dragićević.

Foto: Slaviša Grković Žungul, GračanicaOnlajn

Otac Milenko je vernike podsetio na žive reči blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla, izgovorene davne 1989. godine na vrelu reke Zaočište, podno manastira Zočišta.

„Braćo i sestre, Bog nas nije pitao šta ćemo biti, dal ćemo biti ljudi ili neljudi, nego nas je stvorio da budemo uvek ljudi, a nikad neljudi. Nije nas pitao da li ćemo biti Srbi, Albanci, Nemci ili Amerikanci, nego nam je rekao: braćo budite uvek ljudi, a nikada neljudi!“. Tu njegovu živu rečenicu izgovorenu na izvoru reke Zaočište, moramo uvek da spominjemo i da nosimo u sebi, a daće Bog, da ona u nama uvek živi“, rekao je na kraju besede otac Milenko.

Potom su vernici pristupili „trpeza ljubavi“ postavljenoj u crkvenoj porti, koju su pripremili domaćini slave, a učitelj Gavra, maestro na harmonici, zasvirao je pesmu „Ovo je Srbija“ dok su njeni umilni zvuci ispunili crkvnu portu i prostrujali orahovačkim sokacima prenoseći snažnu poruku, ovekovečenu u melodiji i rečima pesme.

I. Miljković – O. Radić