Грачаница: Заједничка мрачна страница историје не може бити затворена док се не пронађу нестали, а одговорни казне

Судбина 10. 281. особе из региона бивше Југославије које се воде као нестале, још увек није утрвђена. У БиХ и даље се трага за 6.606 несталих људи, у Хрватској за 2.027, док се на простору Косова и Метохије, као нестала и даље води 1.648 особа. Ово су подаци изречени данас на протесту у Грачаници, поводом Међународног дана киднапованих и несталих лица. Са протестног скупа упућене су поруке да породице неће одустати од утврђивања истине шта је са њиховим киднопованим и отетим члановима, али и да најмрачнија страница заједничке српске и албанске новије историје не може бити затворена док се то не догоди.

Координатор Удружења за нестала лица на простору КиМ Милорад Трифуновић, апеловао је на међународне и регионалне инстутуције да предузму све мере у циљу расветљавања судбине отетих, како би се неометано обавиле есхумације и идентификације, а потом пронађена тела била прослеђена породицама.

„Са данашењег скупа шаљемо јасну поруку: тражимо 10. 281 лице у  региону и захтевамо од Сарајева, Загреба, Београда и Приштине и међународних фактора да нам помогну, јер смо сами немоћни, јер на путу до истине има и оних који нам онемогућавају да до ње дођемо“, рекао је Трифуновић.

Милорад Трифуновић, координатор Удружења породица киднапованих и несталих, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Он је такође затражио да се у свим наведеним градовима бивше Југославије изграде спомен обележја, која ће подсећати на киднаповене и нестале, а међу захтевима породица навео је и следеће:

„Тражимо да се донесе закон о несталим лицима тамо где га нема, а где постоји да се достојно и без икаквих дискриминација примењује. Захтевеамо да се отворе све архиве, како би дошли до података о несталима.“

Протест породица киднапованих и несталих, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Трифуновић је подсетио да је своје архиве за сада отворила једино Србија а да многи други то избегавају да учине:

„Ако ви, који сте задужени да их нађете, не можете или нећете, пустите нас ми ћемо се ујединити и наћи наше намилије. Пустите да се њихове и наше душе смире“, рекао је на крају свог говора координатор Удружења за киднапована и нестала лица за простора КиМ, Милорад Трифуновић.

Силвана Маринковић, координаторка Удружења породица киднапованих и нестлаих за централно Косово, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ми нисмо на измаку снаге, већ смо ојачали. Ми који смо остали на овим просторима сусрећемо се и данас са разним проблемима, немамо слободу и даље се сусрећемо са бројним провокацијама, али се и сусрећемо са онима који су починили злочине над нашим најмилијима, отели их и убијали и још увек шетају слободно“, рекла је координаторка Удружења породица киднапованих и несталих лица за подручје централног Косова, Силвана Маринковић

Она је подседтила да на питања која породице, више од две деценије, постављају разним праеставницима извршне и судске власти, а како је рекла, добијају једне те исте одговоре.

Протест породица киднапованих и несталих лица у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„На наша питања увек добијамо једне те исте одговоре, формира се комисија, формирала се нова радна група и тако се сркеће пажња и губи на времену. Изгубили смо поверење у готово све институције које су надлежне за решавање питања киданпованих и несталих, али нисмо изгубили веру и наду у Божју правду“, рекла је Маринковићева.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је подсетио да смо сви сведоци да је нажалост, процес разотркивања судбине несталих у проналажењу чињица и отркивања убистава, упркос бројним доказима и сведочењима, готово неприметан.

„Међународне институције, безбедносне службе и политичка елита дужне су да уложе додатне напоре како би се судбина ваших најмилијих сазнала“, рекао је Поповић.

Председник општине Грачаница, Срђан Поповић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Он је нагласио да „најмрачнија страница заједничке албанске и српске новије историје не може бити затворена, док се не деси разоткривање истине о несталима и кажњавање одговорних за то.

„На нама је увек и на сваком месту да то захтевамо. Данас са овог места поручујемо да нећемо одустати и да ћемо се борити свим правним средствима за истину, јер на њу имамо право!“, закључио је први човек Грачанице.

Сава Шмигић, секретар епархије Рашко – призернске, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Отац Сава Шмигић, секретар епархије Рашко – призренске је подсетио да је ћирилица писмо, да су Косово и Метохија српска земља, а хришћанство у знаку једнакости са Србима, те да су то вредности за које су страдали сви наши преци и на овим и на осталим просторима.

„Зато имамо обавезу, као и они који су остлали овде и чекају правду земаљску да се тих завета придржавао, а то је ћирилица да се њоме држимо, да са њоме пишемо, Косово и Метохија да је као српску земљу дружимо у срцима и на папиру и да се хришћанског имена не одричемо“, рекао је Шмигић.

На протесту је говорио и песник Ратко Поповић, фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Песник и  писац из Грачанице Ратко Поповић је подсетио да је „НАТО џетлат дошао овде да оболежи пола века свог постојања, да народ отрује бомбама и отровима и отера га са својих вековних огњишта“.

„Тешко је говорити, можда је најбоље муком пропратити све ове неправде које су нас пратиле свих ових година. Једно јесте истина, ти велики знају све и имају тачно мапе и личности где су, када и како су насттрадали Срби. Али они не желе да се до истине дође, јер су они саучесници били свега тога“, рекао је Поповић

Поповић је закључио како се нада да ће једнога дана „земља ипак проговорити и рећи где су ти гробови, јер тајна никада није вечита“!

Скуп Удружења породица киднапованих и несталих особа у Грачаници је протекао без инцидената.

И. Миљковић