„Насмејани снови“ насмејали и одушевили публику у Грачаници

После суботичке, представа „Насмејани снови“, настала по тексту и у режији Бошка Бошкова доживела је и своју грачаничку премијеру. Глумцима Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ из Грачанице је за припрему представу било потребно свега 12 радних дана, док су осталих пет, колико су провели у најсевернијем граду наше земље, искористили за дружење са старијим колегама Дечјег позоришта из Суботице, где је представа и настала.

После луткарске представе „Буди то што јеси“, такође у режији Бошка Бошкова, „Насмејани снови“ су већ друга представа која настаје у копродукцији Дома кулутре из Грачаници и Дечјег позоришта из Суботице.

Неписано правило да је најтеже играти пред својом публиком, у овом случају показало се као нетачно. Глумци су с лакоћом, изузетном уиграношћу на сцени и посебном енергијом, изнели читаву представу што је публика умела да препозна па је и главне актере наградила громогласним аплаузима на крају и у току представе.

Бошко Бошков, редитељ представе „Насмејани снови“, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ја сам у ову децу стекао поверење још у децембру, радећи прву представу са њима, верујте да су она по својим карактерима, талентима, по свом односу према ономе што смо радили, на моменте били много већи професионалци него многе моје колеге с којима сам провео професионални радни век у позоришту“, оцена је редитељ Бошка Бошкова.

Милош Ђекић који у продстави тумачи ликове Трапка и змаја каже да је на почетку  било мало треме али да је она ишчезла са првом изговореном речима из текста представе.

Змај Трапко и куварица Нена, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Што се тиче публикем морам да вам кажем да сам очекивао и овакве реакције и препуну салу у Грачаници, јер смо на исти пријем наишли и у Суботици“, рекао је Милош.

Невена Недељковић, у представи игра  куварицу и  каже да сарадња са Бошковим изванредна.

„Он је професионалац који заиста уме да ради са младима и увек је лепо радити с њим, тако да нам то не представља нити проблем нити терет, јер заиста уживамо док радимо. У Суботици смо се провели фантастично,  а премијера представе је протекла у најбољем реду, баш као и ова у Грчаници“, поносно истиче Невена.

Теодора Ивановић је у представи тумачила лик принцезе, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Као и Милош Ђекић и Теодрора Ивановић је била помало изненађена бројнишћу публике на премијери у Грачаници.

„Било је дивно искуство играти пред публиком у Суботици, али када се игра на домаћем терену увек је присутна мало већа доза треме, јер знамо да публика очекују од нас да оправдамо њихово поверење.“, прича Теодора која у представи тумачи лик принцезе.

Редитељ представе Бошко Бошков наглашава да у животу све може бити боље, али да је резултат представе управо онакав какав је и очекивао.

„За 12 дана тешко да би овака резултат постигли и највећи професионалци.  Ја бесркајно верујем у глумце и рекао сам им да оно што раде увек раде најбоље што могу. Ако чистиш ципеле, очисти их најбоље што можеш, ако глумиш глуми најбоље што можееш,  они заиста, од првог нашег сусрета, из срца и душе дају највише што могу“, понесен емоцијама говори Бошков.

Млада глумачка екипа је завредила аплауз којим је била награђена на крају представе, фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Проблеми одрастања неприхаватања у друштву, сазревање младих, прва, права или погрешна љубав, неисцрпна су инспирација редитељу који је својевремено радио и у просвети.

„Волео бих да представа помогне у одрастању, не само овој деци која играју у њој, него и свој деци и публици, родитељима и тинејџерима да лекше поднесу период сазревања“, нагласио је Бошков.

„Насмејани снови“ су  прва престава у новој сезони Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ Она ће натавити да живи кроз гостовања у српским срединама широм Косоваи Метохије али и на бројним фестивалима где се планира учешће.

„Ја веурујем да ће препуна сала бити подстицај за младе глумце да наставе да овако надахнуто и инспиративно играју“, каже Алекаднар Гуџић један од координатора Аматерског позоришта Јанићије Поповић из Грачнаице.

Гуџић се посебно захвалио директорки Дечијег позоришта из Суботице Марти Ароксалаши и свима запосленима који су се показали као изузетни домаћини младој глумачкој екипи из Грачанице и потрудили се да им сваки дан проведен у њихвом граду буде за памћење.

 

Иван Миљковић