Српска координација: Сканалозно величање Мирка Норца

Поводом скандалозног величања правоснажно осуђеног ратног злочинца, Мирка Норца, на званичном обележавању двадесетпете годишњице акције хрватске војске, одржаном у Госпићу, у којој је подмуклим нападом на заштићену зону ОУН, у селима Дивосело, Читлук и Почитељ, 9. септембра 1993. године, убијено 36 српских цивила, од којих 17 жена и 52 српска војника, углавном након заробљавања – Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије (Српска координација) издаје:

САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ

Скандалозно је, нецивилизацијски  и дубоко увредљиво за  жртве, величати ратне злочинце  громогласним аплаузом уз речи министра одбране Хрватске, Дамира Крстичевића, “да је поносан на тзв. акцију Медачки џеп и да му је драго да је дошао Мирко Норац“, и речи изасланика председника Хрватског саобара, Мариа Кустића, да је наведена акција пример “како треба учити децу да воле домовину“.

Из пресуде Жупанијског суда у Загребу од  2008. године, познато је  да је реч о једној од најмонструознијих акција у протеклом, рату у којој су српске старице живе паљене у кући, клане у подрумима, људи вешани на дрво и гађани ножевима…, да су заробљени војници  везивани и вучени за аута до смрти, да није било заробљених војника јер су сви убијени и измасакрирани.

Из пресуде Окружног суда у Ријеци од 2003. године,  такође је познато да је, по наредби Норца  преко педесет  цивила у Госпићу октобра 1991. године, изведено из својих кућа и убијено, а Норац је лично убио једну жену хицем у потиљак.                  

Укупно је за ове злочине Норац осуђен на 16 година затвора, а на суђењима и до данашњег дана није рекао ни једну реч кајања и исприке

Ако је тај  и такав Норац почасни грађанин у осам градова у Хрватској и од данашњег врха  службене  Хрватске, протоколарно представљан са поносом, поштовањем и уважавањем, онда је, како каже Крлежа „ На сату људске памети откуцала поноћ и нема изгледа да сване“.

Изражавајући огорчење, Српска координација у име породица жртава, пита званичну Хрватску, да ли је могуће да се званична државна политика Републике Хрватске заснива на величању ратних злочинаца и ратних злочина почињених над Србима у рату од 1991. до 1995. године, а не на осуди и процесуирању ратних злочина, ма које националности злочинци били? Каква је будућност друштва које се изграђује на систематској мржњи и популаризацији, а не на осуди злочина над Србима?

Бежање Хрватске од истине и слављење злочинаца као хероја, никоме неће донети добро, а нарочито не хрватском друштву и породицама жртава.

Српска координација позива власти у Хрватској да се дистанцира од политике величања злочина и слављења доказаних ратних злочинаца као националних хероја. Једино то би био уверљив доказ да су власти у Хрватској привржене цивилизацијским и европским вредностима, какве су: владавина права,  суживот и поштовање права жртава рата, приврженост трајном миру у региону. Истовремено, Српска координација позива Министарство спољних послова Србије да уложи званичан протест Хрватској, поводом ове неприхватљиве праксе.