fbpx

„Svitak knjaza Miloša Obrenovića“ Đorđu Jevtiću

Ђорђе Јевтић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Poznati kosovkometohijski novinar i pisac Đorđe Jevtić dobitnik je ovogodišnje nagrade „Svitak knjaza Miloša Obrenovića“, koja mu je uručena na svečanosti u Gornjoj Dobrinji nedaleko od Požege, rodnom mestu Miloša Obrenovića.

Obrazlažući nagradu, predsednik žirija docent dr Rade Vučićević je istako da je Đorđe Jevtić kao novinar, hroničar i pisac dao izuzetan doprinos u afirmaciji srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, njegovog stvaralštva i  njegove borbe za opstanak i ostanak na rodnoj grudi“.

Na književni konkurs „Dani Miloša Obrenovića“, koji tradicionlno organizuju Crkvena opština, Turistička orgnizcija, Opštinska uprava  Požege, Ministarstvo kulture i Udruženje književnika Srbije, pristiglo je 40 predloga za nagrade koje nose ime jedne od najznačajnijih ličnosti Srbije. Njima se, kako je navedeno u obrazloženju, odaje priznanje autorima za književne radove, istoriogrfiju, esejistiku i žurnalistiku, čija tematika, sadržina i poruke odražavaju prvenstveno rodoljublje, nacionalnu posvećenost, odanost i poštovnje srpskog nacionalnog bića, njegove istorije, moralnih načela, tradicije, posebnosti, događaja i ličnosti“.

Nagrada „Hatišerif Miloša Obrenovića“ dodeljena je pesniku Ranku Radoviću iz Bijelog Polja koji već dugo živi i stvara u Kanadi. „Gramata Miloša Obrenovića“ pripala je piscu Draganu Markoviću iz Požege.

%d bloggers like this: