fbpx

Za „Aveniju“ specijalna nagrada na „Festivalu srpske trpeze“

"Авенија", награда, фото; приватна архива

Udruženje poslovnih žena Avenija’’ iz Lapljeg Sela, osvojilo je Specijalnu nagradu žirija za najbolje struganu kosovsku pogaču, pripremeljeno nacionalno jelo i najraskošnije uređen štand na „Festivalu srpske trepeze“, koji je 22. septembra održan na Kalemegdanu. Festival je organizovalo udruženje „Čuvari ognjišta“  iz Beograda.

Ženama iz „Avenije“ obezbeđena je još jedna divna prilika da na najbolji način ispromovišu naše nematerijalno kulturno bogatstvo izloženo na štandu u centralnom delu, na kome su članice udruženja izložile bogat izbor proizvoda.

Štand „Avenije“, foto: privatna arhiva, GračanciaOnaljn

„Imali smo mogućnost da posetiocima predstavimo kako je nekad izgledala kosovska soba. Posetioci su mogli da probaju naša nacionalna jela koja su kao nekada bila postavljena na soframa. Mogli su da se upoznaju sa tehnikom tkanja na razboju, pletenja, veza, heklanja i predenja vune”, kaže predsednica udruženja „Avenija“ Gordana Đorić.

„Avenija“ dočarala izgled stare kosovske sobe i trpeze, foto: privatna arhiva, GračanicaOnlajn

Kako Đorićeva navodi štand „Avenije“ je bio jako zapažen na manifestaciji „Čuvari ognjišta“ a njihovu izložbu domaćih rukotvorina i tradicionalnih jela sa Kosova i Metohije posetio je i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

U kulturno-zabavnom programu učestvovale su mlade, muzičke nade, Emilija Đokić iz Lapljeg Sela i Miljana Slavić iz Lepine, koje su svojom interpretacijom, na najbolji način, predstavile našu  kulturnu baštinu.

Učešće na  festivalu pomogla je opština Gračanica.

%d bloggers like this: