Посећање на злочин: Српска координација питања ратниз злочина ставити на дневни ред и хитно решавати

Двадесет осмог септембра 1995.године, готово два месеца по завршетку акције етничког чишћења Срба на подручју Хрватске –  тзв. “Олује“, у селу Вариводе у општини Книн, убијено је девет мештана српске националности: Мирко Покрајац (84), Марко Берић (82), Јово Берић (75), Радивоје Берић (69), Марија Берић (69), Милка Берић (67), Душан Дукић (59), Јован Берић (56) и Шпиро Берић(55).

Поводом тог злочина, Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије (Српска координација), идаје саопштење за јавност које преносимо у целости:

Убиство невиних српских цивила код Книна у селу Вариводе, као и убиство српских цивила у селима Грубори (6) и Гошићи (7), месец дана раније ,представљја један од  најјасних доказа о намери тадашње власти у Хрватској да за сва времена етнички очисти српско становништво са подручја тадашње Крајине.                                               

Злочине у Вариводама је открио тадашњи Хелсиншки одбор. Полиција је заблокирала то подручје и учинила све да се злочин  заташка а злочинци никад не буду кажњени.

Над жртвама из Варивода није спроведено балистичко вештачење, није пронађена муниција, чак није спроведена ни обдукција ! Њихова тела су посута кречом и бачена у мосовну гробницу у Книну.

Под притиском међународне заједнице Жупанијско државно одвјетништво у Задру је 1996. године, подигло оптужницу против шесторице хрватских војника. Коначном пресудом сви оптужени су ослобођени кривице, иако су у истрази четворица оптужених признала убиства и до детаља описала начин извршења !?!

Заједничко свим убиствима Срба у селима Грубори, Гошићи и Вариводе је:

– да су почињени над немоћним цивилима, претежно старијим људима српске националности;

– да су почињени кад више није било рата или било какве  “опасности за Хрватску државу и њене грађане“;

-да се зна ко су починиоци, да су неки процесуирани, али да су сви ослобођени;

-да се злочинци у својим срединама славе као некакви јунаци.

Подсећамо да је у ткзв.  акцији „ Олуја“, убијено преко 1.200  српских цивила и да је до сада за ове злочине  у Хрватској правоснажно осуђено само једно лице !

Српска координација и овим поводом истиче да је понашање власти у Хрватској, које декларативно наводе да је решавање питање несталих једно од најважнијих питања у нормализацији односа са Србијом, дволично и лицимерно, ако се зна да преко сто лица српске националности, која су убијена у наведеној акцији и сахрањена као  Н.Н.  лица на познатим гробним местима,  и дан данас чека  на ексхумације.

Позивамо власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочавања са прошлошћу и сатисфакције свим жртвама – буду питања која се хитно морају ставити  на дневни ред и решавати.