fbpx

„Buba u uhu“ – nagrađena gromoglasnim aplauzom od koga je zaista zujalo u ušima

"Театар 5", фото: ГрачаницаОнлајн

Članovi „Teatra 5“ Pete beogradske gimnazije bili su gosti Gračanice, Bogoslovije u Prizrenu i ovdašnjeg Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, sa kojim će ove jeseni vredno raditi na zajedničkoj predstavi, u okviru projekta „Podignimo zavesu“.

Gosti iz Beograda su za publiku u Gračanici, u dva dana, odigrali dve predstave sa svog repertorara: „Zatvorski bluz“, nastalu po tekstu i režiji Zorana Rakića i komediju „Buba u uhu“,  Žorža Fejdoa, takođe u Rakićevoj režiji. Učenicima Bogoslovije „Kirilo i Metodije“ izvedena je monodrama „San smešnog čoveka“.

Komedija „Buba u uhu“ prati život bogatog vlasnika kompanije, Viktora Emanuela Šandebiza, čiji je lik, kao i ulogu Pošea, verodostojno oživeo Đorđe Nakić. Šandebiz novcem može kupiti sve, ali ne i porodičnu sreću koju kvari njegova impotencija, ali i lažni prijatelji koji su uneli pometnju u njegov, naizgled skladan brak sa gospođom Rejmond Šandebiz.

Posle monodrame „San smešnog čoveka“ koju je u istog dana odigrao za mlade bogoslove u Prizrenu, glimac Andrej Pipović se odlično transformisao u lik Kamija Šandebiza.

Vidno ponesen emocijama, Pipović, koga je šira publika zapamtila po ulozi mladog Rastka u seriji  „Nemanjići“, kaže da je potpuno oduševljen prijemom publke i reakcijom na predstavu.

„Buba u uhu“ je ušla u anale pozorišta po tome što je najizvođenija i najdugovečnija predstava u nas. Od kada je 1971. godine, u režiji Ljubiše Ristića, na daskama Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrana prvi put, a godinu dana kasnije isti tekst pretvoren u scenario za istoimeni film, dinamika i duh kojim odiše predstavlja pravi je izazov, kako za profesionalce, tako i za one koji se glumom bave amaterski.

Gromoglasan aplauz za glumačku ekipu „Teatra 5“, foto: GračanicaOnlajn

Glumci „Teatra 5“ iz Beograda u Gračanici su „Bubu u uhu“ izveli jubilarni 250. put.

„ Meni je sigurno sedamdeseti ili  osamdeseti put da igram predstavu i ona je tu u mojoj podsvesti, mišićna memorija je prihvati i vi više ne mislite, jednostvano igrate i sve ide samo od sebe“, kaže Pipović.

S obzirom na to koliko su je puta izveli, zanimalo nas je koliko su se glumci udaljili od izvornog teksta i da li je i koliko bilo improvizacije na sceni, iako publika nije mogla da uoči ni najmanju grešku.

„U zavisnosti od trenutka, uvek postoji improvizacija. Predstava je živa stvar, a tekst je mrtvo slovo na papiru. Kada se predstava postavi i to krene svojim tokom, onda ona ima svoj život, a ja se nadam da će „Buba u uhu“ živeti bar još 250 izvođenja“, naglasio ja Andrej Pipović.

Kao domaćinm  ispred Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, Srećko Todorović naglašava da je druženje sa ekipom „Teatra 5“ Pete Beogradske gimnazije bilo za nezaborav.

„Bilo je ovo veče za pamćenje i imali smo punu veliku salu dve noći zaredom, što zaista ohrabruje. Aplauz u izlazak na bis najbolje pokazuju koliko je ovaj tim napravio sjajnu predstavu i želim  da je igraju još dugo, dugo godina“, naglasio je Todorović.

Gosti iz Beograda su se na početku zahvalili domaćinima na izuzetnom prijemu i pozvali prisutne da umesto minutom ćutanja, minutom aplauza odaju poštu preminulom bardu beogradske pozorišne scene, glumcu Predragu Ejdusu.

Reditelj predstave Zoran Rakić je obećao da će se on i svi članovi „Teatra 5“ potruditi da budu dobri domaćini ekipi iz Gračanice, koja će, već u novembru, kako saznajemo, boraviti u Beogradu, gde će raditi na zajedničkoj predstavi, što je deo projekta „Podignimo zavesu“ koji je podržala Kancelarija za KiM.

 

Ivan Miljković

%d bloggers like this: