Đurić – Bratu: Upad Rosu specijalaca na sever Kosova pretnja stabilnosti

Марко Ђурић, Јан Брату

Direktori Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je u razgovoru sa šefomi Misije OEBS-a na KiM Janom Bratuom istakao da je nedavni upad albanskih specijalaca na sever Kosova bio pretnja stabilnosti. Đurić je od međunarodnih organizacije na terenu zahtevao da preduzmu korake kako se takve provokacije ne bi događale.

Stabilnost i mir su, prema Đurićevim rečima, kako u intresu srpskog tako i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i čitavog regiona, koji je, kako je podsetio, bio uznemiren nizom izjava albanskih političara u Prištini o stvaranju takozvane velike Albanije.

„Srbija tragajući za kompromisnim rešenjem na Kosovu i Metohiji, zapravo radi u interesu svih čija je ambicija da žive u stabilnom i prosperitetnom društvu“, objasnio je Đurić.

Tokom razgovora bilo je reči i o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, za koji, primetio je Đurić, među političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije postoji sve manja spremnost, što najrečitije potvrđuje činjenica da se prekosura navršava dve hiljade dana od potpisivanja Briselskog sporazuma i postizanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja do danas nije uspostavljena.