ЕТШ „Михајло Пупин: 40 година рада, јубилеј који обавезује на квалитет

Бивша „Миладин Поповић“, сада Електротехничка школа, која заслужено носи име највећег српског научника из области физике и електртехнике, Михајла Пупина, данас је обележила значајан јубилеј, 40 година постојања и рада.

Ово је први пут, од како је после НАТО бомбардовања измештена из матичне зграде у Приштини, да ова средња струковна школа обележава свој дан. Формирана давне 1978. године, школа је из центра Приштине измештена у објекат који се и даље налази у највећем приштинском излетишту Грмија.

Од 1999. године ЕТШ „Михајло Пупин“ дели зграду са основном школом „Свети Сава“ у Сушици и Новом Бадовцу. Захваљујући успешној сарадњи са локалном самоуправом, од тада до данас је дограђен нови анкекс учионица и кабинета, тако да су за ученике и наставнике обезбеђени насавременији услови за рад.

Милан Димитријевић, директор ЕТШ „Михајло Пупин“, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„После онога што смо имали у Приштини, са сигурношћу можемо рећи да смо након 19 година од прогонства,  изградили једну васпитно-образовну установу која може да служи на понос овог дела Косова и Метохије и свих нас“, нагласио је у пригодном говору, поводом јубилеја, директор Електротехничке школе, Милан Димитријевић.

Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОналјн

Током пригодног програма који су припремили ученици додељене су и захвалнице онима који су помагали рад школе, као и заслужном наставном особљу.

„После агресије НАТО-а на нашу земљу, почели смо поново да градимо. Већина мојих колега су били пионири у том подухвату, почели су од нуле да бисмо данас имали ово што имамо. Од ових професора треба учити, захваљујући њима ми данас на овом месту унапређивати знање и вештине, доказујући тиме да ми нисмо само статистички податак и бројка, већ реалност која ће трајати и овде заувек бити присутна“, закључио је на крају свог обраћања директор Димитријевић.

Ученици ЕТШ „Михајло Пупин“ су јубилеј обележили пригодним програмом, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Електротехничка школа „Михајло Пупин“ надомак Грачанице данас броји 134 ђака. Школа поседује 12 кабинета, савремену лабораторију, радионице и рачунарску централу, а како је наглашено од првог човека школе, у плану је изградња још три кабинета, како би се још више побољшао стручни рад и настава са ученицима.

У школи наглашавају да овде не намеравају да се зауставе, планирају изградњу ученичког дома али и вођење нових стручних смерова како би се привукао што већи број ђака из Сиринићке жупе и Косовског Поморавља.

„Имамо ситуацију да нам у потрази за бољим условима за рад, бољим смеровима, деца олдазе са Косова и Метохије. Ми им те услове стварамо и наш циљ је да ту децу задржимо овде“, нагласио је директор ЕТШ,  Милан Димитријевић.

Као још једну новину за будући период, у школи најављују покретање прве школске радио станице која ће емтовати програм научно образовног карактера, а у припреми је и отварање малог ТВ студија.

И. Миљковић