fbpx

Sava Janjić: U VEZI ZAŠTITE SVETINJA SPC – IPAK NIŠTA NOVO

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Високи Дечани

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Predsednik Srbije Aleksandar Vučića pozvao je u Astani verske lidere da zaštite manastire i crkave Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koje su, kako je rekao, pod stalnom pretnjom onih koji ne veruju u civilizaciju i kulturno nasleđe. Arhimandrit Sava Janjić u tekstu na svom fejsbuk profilu kaže da „famozni novi plan Beograda o zaštiti svetinja SPC na KiM, koji se danas u medijima objavljuje na sva zvona (link)… nije ništa novo, već ponavljanje onoga što je Koštuničina vlada sa SPC 2007. dogovorila sa Albancima i Ahtisarijem i što je već uključeno u kosovski zakon o zaštićenim zonama (link ka zakonu)“.

Tekst prenosimo u celosti:

„Budući da se ovaj zakon većinom ne poštuje na terenu i da je potrebna efikasnija zaštita, SPC je od sadašnjih vlasti Srbije više puta tražila da se diskutuje u Briselu o zaštiti svetinja u tehničkom dijalogu. Beograd iz nama nepoznatih razloga nikad nije uključio SPC u diskusiju niti ovu temu postavio na pregovarački sto.

Jasni pokazatelji da vlada NIKADA nije pokrenula temu zaštite svetinja SPC u Briselu jesu: Tekst “Briselskog sporazuma” (link) i svi ostali dokumenti o pregovorima (link) Pitanje najvećih svetinja srpskog naroda nikako se ne može pokretati bez uključenja SPC i samo preko medijskih izjava ili novinskih članaka koji samo recikliraju plan Koštunicine vlade i Ahtisarijevog plana, a koji se pokazao kao nefunkcionalan zbog nespremnosti kosovske strane da poštuje i sopstvene zakone.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Ostaci manastira Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u Buzoviku

U skladu sa odlukom Sv. Arh. Sabora SPC zaštita naših svetinja i naroda može biti deo SAMO tehničkog, a ne “statusnog dijaloga”. Zato se SPC ne može uslovljavati da podrži proziv-ustavni plan o etničko-teritorijalnoj podeli Srbije na KiM jer bi tada svaka zaštita svetinja bila praktično nemoguća jer bi se naše najvažnije svetinje scenarijem podele našle na teritoriji od Srbije zvanično priznate “Republike Kosovo” ili što je još gore na teritoriji Velike Albanije.

Iskreno ostajemo u nadi da će Vlada Srbije odgovornije pristupiti ovom problemu i da će biti rešavan isključivo u okvirima Rezolucije 1244 SBUN. Ako je ko zainteresovan za to pitanje, onda je to svakako naša Crkva koja svoju budućnost ne vidi bez adekvatne zaštite i opstanka svog naroda i severno i južno od Ibra.

Zato je u tom kontekstu svaka priča o “razgraničenju” tj. odricanju od najvećeg dela KiM apsolutno pogibeljna i neprihvatljiva što je Sv. Arh. Sabor u maju ove godine jasno i nedvosmisleno saopštenje.“

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Ostaci Manastira Vavedenja Presvete Bogorodice, selo Dolac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Astani, glavnom gradu Kazahstana, učestvuje na 4. kongresu lidera sveta i tradicionalnih religija, gde je rekao da se vera često zloupotrebljava i koristi kao izgovor za geopolitičke ciljeve. Vučić je takođe naglasio da su mir i bezbednost najvažnije zajedničke vrednosti svih naroda u svetu i da poruke mira treba da budu osnova međunarodnog poretka.


Anđelka Ćup

%d bloggers like this: