Сава Јањић: У ВЕЗИ ЗАШТИТЕ СВЕТИЊА СПЦ – ИПАК НИШТА НОВО

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Високи Дечани

<em>Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн</em>

Председник Србије Александар Вучића позвао је у Астани верске лидере да заштите манастире и цркаве Српске православне цркве на Косову и Метохији, које су, како је рекао, под сталном претњом оних који не верују у цивилизацију и културно наслеђе. Архимандрит Сава Јањић у тексту на свом фејсбук профилу каже да „фамозни нови план Београда о заштити светиња СПЦ на КиМ, који се данас у медијима објављује на сва звона (линк)… није ништа ново, већ понављање онога што је Коштуничина влада са СПЦ 2007. договорила са Албанцима и Ахтисаријем и што је већ укључено у косовски закон о заштићеним зонама (линк ка закону)“.

Текст преносимо у целости:

„Будући да се овај закон већином не поштује на терену и да је потребна ефикаснија заштита, СПЦ је од садашњих власти Србије више пута тражила да се дискутује у Бриселу о заштити светиња у техничком дијалогу. Београд из нама непознатих разлога никад није укључио СПЦ у дискусију нити ову тему поставио на преговарачки сто.

Јасни показатељи да влада НИКАДА није покренула тему заштите светиња СПЦ у Бриселу јесу: Текст “Бриселског споразума” (линк) и сви остали документи о преговорима (линк) Питање највећих светиња српског народа никако се не може покретати без укључења СПЦ и само преко медијских изјава или новинских чланака који само рециклирају план Коштуницине владе и Ахтисаријевог плана, а који се показао као нефункционалан због неспремности косовске стране да поштује и сопствене законе.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Остаци манастира Светих Архангела Михаила и Гаврила у Бузовику

У складу са одлуком Св. Арх. Сабора СПЦ заштита наших светиња и народа може бити део САМО техничког, а не “статусног дијалога”. Зато се СПЦ не може условљавати да подржи прозив-уставни план о етничко-територијалној подели Србије на КиМ јер би тада свака заштита светиња била практично немогућа јер би се наше најважније светиње сценаријем поделе нашле на територији од Србије званично признате “Републике Косово” или што је још горе на територији Велике Албаније.

Искрено остајемо у нади да ће Влада Србије одговорније приступити овом проблему и да ће бити решаван искључиво у оквирима Резолуције 1244 СБУН. Ако је ко заинтересован за то питање, онда је то свакако наша Црква која своју будућност не види без адекватне заштите и опстанка свог народа и северно и јужно од Ибра.

Зато је у том контексту свака прича о “разграничењу” тј. одрицању од највећег дела КиМ апсолутно погибељна и неприхватљива што је Св. Арх. Сабор у мају ове године јасно и недвосмислено саопштење.“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Остаци Манастира Ваведења Пресвете Богородице, село Долац

Председник Србије Александар Вучић је у Астани, главном граду Казахстана, учествује на 4. конгресу лидера света и традиционалних религија, где је рекао да се вера често злоупотребљава и користи као изговор за геополитичке циљеве. Вучић је такође нагласио да су мир и безбедност најважније заједничке вредности свих народа у свету и да поруке мира треба да буду основа међународног поретка.


Анђелка Ћуп