Срђан Поповић: Проблем канализационе мреже се мора решити трајно

састанак са мештанима Лапљег Села

Данас почињу радови на чишћењу реке у Лапљем Селу, од које се шири несносан смрад. Градоначелник Грачанице, Срђан Поповић је синоћ на састанку са мештанима обећао трајно решење овог проблема, које ће се пронаћи изградњом канализационе мреже у оквиру заједничког пројекта општина Грачанице и Приштине.

Корито реке Грачанке, којим је некада текла бистра вода и у којој су мештани ловили рибе, сада је место потенцијалне заразе и одакле се шири несносан смрад. Мештани нису сигурни да ли се ради о испуштању канализације из правца Ајвалије, хемијском отпаду или несавесности самих становника Лапљег Села.

“Можда има неких супстанци у ваздуху, ми немамо појма шта се овде дешава”, рекао је мештанин Лапљег Села, Зоран Трајковић.

Директор инспекцијске службе, Милош Аритоновић тврди да је одмах по пријави проблема, вода из реке послата на анализу у Хидролошки завод у Приштини:

“Како сам добио информацију од људи из Министарства за заштиту животне средине, а што се тиче анализа воде, то су отпадне воде домаћинства, односно канализација. Анализе нису показале никакве хемијске остатке у реци”, рекао је Аритоновић.

загађена река Грачанка кроз Лапље Село

Са друге стране, председник локалнног савета села Славиша Тодић, обишао је са групом суграђана канализациони ток од Ајвалије до Лапљег Села.

“Сумњамо на фекалне воде које се пуштају из Ајвалије, јер постоје два отвора где се види нека пенушава вода. Не могу да сумњам у анализе, али сви смо делом сумњичави због тих резултата, јер само ово што можете да осетите и видите овде, не показује да је то нека добра вода”, рекао је Тодић.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић наложио је директору јавних служби, Владици Трајковићу и инспекцијским општинским органима да одмах предузму одговарајуће мере и да са одмах данас почне са чишћењем реке.

“Ситуација је доста алармантна. Из реке излази несносни смрад и са разлогом су мештани уплашени како за само место тако и за своју децу. Договорили смо се да већ наредног јутра превентивно кренемо да чистимо само корито док ће са друге стране бити ангажован тим озбиљних стручњака који ће порадити на дугорочнијем решењу овог проблема”, рекао је Поповић.

Поповић је обавестио мештане да су у току интензивни разговори са градоначелником Приштине, Шпендом Ахметијем, да је формирана радна група две општине, која ће радити на изради заједничког пројекта за изградњу канализације за општине Приштина и Грачаница, које се граниче и које су на неки начин повезане, када су у питању комунални проблеми.

Састанку градоначелника Поповића, председника СО Грачанице Љубише Караџића и стручних служби Општине Грачаница са мештанима Лапљег Села, присуствовала је и заменица министра заштите животне средине и просторног планирања у Влади Косова, Милена Здравковић, као и председник привременог органа општине Приштине, Љубинко Караџић, представници ОЕБС-а и КФОР-а.


Напомињемо да смо и раније писали о проблему загађења реке Грачанке кроз Лапље Село, али и кроз Грачаницу. Проблем датира од 2013. године и речно корито је чишћено и тада, и 2014. и 2016. године. Чишћења су обављали и надлежни општине Грачаница која функционише у косовском систему и надлежни у институцијама које функционишу у систему Републике Србије. Река је чишћена и у оквиру неколико пројеката међународних институција.


Анђелка Ћуп