Srđan Popović: Problem kanalizacione mreže se mora rešiti trajno

састанак са мештанима Лапљег Села

састанак са мештанима Лапљег Села

Danas počinju radovi na čišćenju reke u Lapljem Selu, od koje se širi nesnosan smrad. Gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović je sinoć na sastanku sa meštanima obećao trajno rešenje ovog problema, koje će se pronaći izgradnjom kanalizacione mreže u okviru zajedničkog projekta opština Gračanice i Prištine.

Korito reke Gračanke, kojim je nekada tekla bistra voda i u kojoj su meštani lovili ribe, sada je mesto potencijalne zaraze i odakle se širi nesnosan smrad. Meštani nisu sigurni da li se radi o ispuštanju kanalizacije iz pravca Ajvalije, hemijskom otpadu ili nesavesnosti samih stanovnika Lapljeg Sela.

“Možda ima nekih supstanci u vazduhu, mi nemamo pojma šta se ovde dešava”, rekao je meštanin Lapljeg Sela, Zoran Trajković.

Direktor inspekcijske službe, Miloš Aritonović tvrdi da je odmah po prijavi problema, voda iz reke poslata na analizu u Hidrološki zavod u Prištini:

“Kako sam dobio informaciju od ljudi iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, a što se tiče analiza vode, to su otpadne vode domaćinstva, odnosno kanalizacija. Analize nisu pokazale nikakve hemijske ostatke u reci”, rekao je Aritonović.

zagađena reka Gračanka kroz Laplje Selo

Sa druge strane, predsednik lokalnnog saveta sela Slaviša Todić, obišao je sa grupom sugrađana kanalizacioni tok od Ajvalije do Lapljeg Sela.

“Sumnjamo na fekalne vode koje se puštaju iz Ajvalije, jer postoje dva otvora gde se vidi neka penušava voda. Ne mogu da sumnjam u analize, ali svi smo delom sumnjičavi zbog tih rezultata, jer samo ovo što možete da osetite i vidite ovde, ne pokazuje da je to neka dobra voda”, rekao je Todić.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović naložio je direktoru javnih službi, Vladici Trajkoviću i inspekcijskim opštinskim organima da odmah preduzmu odgovarajuće mere i da sa odmah danas počne sa čišćenjem reke.

“Situacija je dosta alarmantna. Iz reke izlazi nesnosni smrad i sa razlogom su meštani uplašeni kako za samo mesto tako i za svoju decu. Dogovorili smo se da već narednog jutra preventivno krenemo da čistimo samo korito dok će sa druge strane biti angažovan tim ozbiljnih stručnjaka koji će poraditi na dugoročnijem rešenju ovog problema”, rekao je Popović.

Popović je obavestio meštane da su u toku intenzivni razgovori sa gradonačelnikom Prištine, Špendom Ahmetijem, da je formirana radna grupa dve opštine, koja će raditi na izradi zajedničkog projekta za izgradnju kanalizacije za opštine Priština i Gračanica, koje se graniče i koje su na neki način povezane, kada su u pitanju komunalni problemi.

Sastanku gradonačelnika Popovića, predsednika SO Gračanice Ljubiše Karadžića i stručnih službi Opštine Gračanica sa meštanima Lapljeg Sela, prisustvovala je i zamenica ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Kosova, Milena Zdravković, kao i predsednik privremenog organa opštine Prištine, Ljubinko Karadžić, predstavnici OEBS-a i KFOR-a.


Napominjemo da smo i ranije pisali o problemu zagađenja reke Gračanke kroz Laplje Selo, ali i kroz Gračanicu. Problem datira od 2013. godine i rečno korito je čišćeno i tada, i 2014. i 2016. godine. Čišćenja su obavljali i nadležni opštine Gračanica koja funkcioniše u kosovskom sistemu i nadležni u institucijama koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije. Reka je čišćena i u okviru nekoliko projekata međunarodnih institucija.


Anđelka Ćup