Михољско лето до средине новембра

Михољско лете ове године, иде на руку свима, нарочито онима који због удара на кућни буџдет у септембру, набавке ђачких књига и опереме, али и припреме зимнице, нису успели да купе огрев за предстојећу грејну сезону.

Јесења слика, улица у Грачаници, фото: И.М, ГтрачаницаОНлајн

Топло време и без падавина, које ће по најави Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗС) потрајати до краја октобра, омогућиће и онима који до сада нису набавили огреб то учине, а погодоваће и пољопривредницима и воћарима да обаве све неопходне радове у пољу и увоћњацима.

Угаљ из Обилића по цени од 40 евра по тони, фото: И.М. ГрачаницаОлајн

Цена угља из Обилића, кога накупци у Грачаници продају за 40 евра по тони или 120 по камиону, и даље је примамљива за оне са плићим џепом, док се цена огревног дрвета креће од 35-40 евра по кубном метру. За веће количине угља и дрвета одлучиће се она домаћинства која имају централни или систем грејања на пелет.

Ако узмемо у обзир да цена струје износи 0,67 евро центи по утрошеном киловату, онда је грејање у комбинацији угља и дрва за наша домаћинства и даље најисплатљивија варијанта.

Огревно дрво, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Према прогнози РХМЗ топло време задржаже се у највећем делу земље са температурама које ће се, у најтоплијем делу дана, крететаи од  21 – 25 степени. Јутарње температуре од 5 – 13 степени Целзијуса док су магле могуће јеидно у долима и речним котлинама.

Постепени пад температуре, у јутарњим часовима, очекује нас у првим данима новембра, док ће се дневна температура варирати од 13.  до 20 подеока Целзијусове скале.

Уживајмо у топлој јесени и михољском лету.

И.М.