Рајко Петров Ного, добитник песничке награде “Лазар Вучковић”

Фото ГрачаницаОнлајн: Песнички сусрети “Лазар Вучковић”

Овогодишњу песничку награду “Лазар Вучковић” добио је песник Рајко Петров Ного. Славодобитник због болести није могао да награду прими у Грачаници, где је одржана централна манифестација у оквиру песничких сусрета, посвећених трагично преминулом косовскометохијском песнику, Лазару Вучковићу.

Песнички сусрети “Лазар Вучковић” и традиционални песнички караван по местима Косова и Метохије, ове године је започео у Призренској Богословији “Свети Кирило и Методије”. Песници су казивали своје стихове после благослова Епископа рашко- призренског Теодосија, а отварању традиционалне књижевне манифестације, присуствовао је и заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Душан Козарев.

После Призрена, у Дому културе у Грачаници публика је имала прилике да чује стихове Моша Одаловића, Живојина Ракочевића, Радослава Златановића, Лелу Марковић, Ратка Поповића и десетак других, али и Михаила Шћепановића, чији је брат Блажо, страдао заједно са Лазаром Вучковићем.

Фото ГрачаницаОнлајн: Песнички сусрети “Лазар Вучковић”

“Рајко Петров Ного је један од највећих српских песника савременог доба , препознатљив по изузетној патриотској лири. Велики део тог опуса посвећен је и темама страдања српског национа уопште, а у том контексту, посебно Срба на косову и Метохији…Он мајсторском песничком и врхунском професионалном техником, исписује непоновљиве песничке нумере о трајању српског народа и његове историје са наглашеним тоном очувања традиционалног идентитета народа“, пише између осталог у образложењу о додели награде, које је прочитала председница жирија, главна и одговорна уредница листа “Јединство”, Рада Комазец.

Рајко Петров Ного се публици и жирију захвалио писмом.

“Разумем да сте ме наградили за минули рад, за песме, есеје о нашем скупом почетном простору, за трајну очараност јединственим фрескосликарством и неимарством Косова и Метохије, за привилегију што сваки Србин има два места рођења. Једно, оно где си се родио, а негде се мораш родити, изговорио је Иво Андрић, а друго родно место сваког Србина је, разуме се, Косово и Метохија”, написао је Ного, нагласивши да је он одавно изабрао да буде Косовац и завршивши писмо стиховима:

“Из нових фресака стара туга веје,

Није све пропало кад пропало све је”.

Фото ГрачаницаОнлајн: Песнички сусрети “Лазар Вучковић”

Сусрети „Лазар Вучковић“ су књижевна манифестација коју организује НИЈП „Панорама- Јединство“ од 1970. године у знак сећања на трагично преминулог песника Лазара Вучковића, који се 1966. године утопио у Охридском језеру заједно са црногорским песником Блажом Шћепановићем док су учествовали на Струшким вечерима поезије, а са њима је у чамцу, који се преврнуо, био и Оскар Давичо. Вучковић и Шћепановић који су били непливачи, нађени су на дну језера загрљени.

Лазар Вучковић је рођен у Горњем Селу, код Средске, на обронцима Шар-планине и радио је као новинар и репортер у листу „Јединство“ у Приштини.

Песнички караван се после Призрена и Грачанице, наставља у селима Бање и Осојане, у општинама Србица и Исток, а завршава се у Косовској Митровици.

Анђелка Ћуп