Rajko Petrov Nogo, dobitnik pesničke nagrade “Lazar Vučković”

Foto GračanicaOnlajn: Pesnički susreti “Lazar Vučković”

Ovogodišnju pesničku nagradu “Lazar Vučković” dobio je pesnik Rajko Petrov Nogo. Slavodobitnik zbog bolesti nije mogao da nagradu primi u Gračanici, gde je održana centralna manifestacija u okviru pesničkih susreta, posvećenih tragično preminulom kosovskometohijskom pesniku, Lazaru Vučkoviću.

Pesnički susreti “Lazar Vučković” i tradicionalni pesnički karavan po mestima Kosova i Metohije, ove godine je započeo u Prizrenskoj Bogosloviji “Sveti Kirilo i Metodije”. Pesnici su kazivali svoje stihove posle blagoslova Episkopa raško- prizrenskog Teodosija, a otvaranju tradicionalne književne manifestacije, prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev.

Posle Prizrena, u Domu kulture u Gračanici publika je imala prilike da čuje stihove Moša Odalovića, Živojina Rakočevića, Radoslava Zlatanovića, Lelu Marković, Ratka Popovića i desetak drugih, ali i Mihaila Šćepanovića, čiji je brat Blažo, stradao zajedno sa Lazarom Vučkovićem.

Foto GračanicaOnlajn: Pesnički susreti “Lazar Vučković”

“Rajko Petrov Nogo je jedan od najvećih srpskih pesnika savremenog doba , prepoznatljiv po izuzetnoj patriotskoj liri. Veliki deo tog opusa posvećen je i temama stradanja srpskog naciona uopšte, a u tom kontekstu, posebno Srba na kosovu i Metohiji…On majstorskom pesničkom i vrhunskom profesionalnom tehnikom, ispisuje neponovljive pesničke numere o trajanju srpskog naroda i njegove istorije sa naglašenim tonom očuvanja tradicionalnog identiteta naroda“, piše između ostalog u obrazloženju o dodeli nagrade, koje je pročitala predsednica žirija, glavna i odgovorna urednica lista “Jedinstvo”, Rada Komazec.

Rajko Petrov Nogo se publici i žiriju zahvalio pismom.

“Razumem da ste me nagradili za minuli rad, za pesme, eseje o našem skupom početnom prostoru, za trajnu očaranost jedinstvenim freskoslikarstvom i neimarstvom Kosova i Metohije, za privilegiju što svaki Srbin ima dva mesta rođenja. Jedno, ono gde si se rodio, a negde se moraš roditi, izgovorio je Ivo Andrić, a drugo rodno mesto svakog Srbina je, razume se, Kosovo i Metohija”, napisao je Nogo, naglasivši da je on odavno izabrao da bude Kosovac i završivši pismo stihovima:

“Iz novih fresaka stara tuga veje,

Nije sve propalo kad propalo sve je”.

Foto GračanicaOnlajn: Pesnički susreti “Lazar Vučković”

Susreti „Lazar Vučković“ su književna manifestacija koju organizuje NIJP „Panorama- Jedinstvo“ od 1970. godine u znak sećanja na tragično preminulog pesnika Lazara Vučkovića, koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru zajedno sa crnogorskim pesnikom Blažom Šćepanovićem dok su učestvovali na Struškim večerima poezije, a sa njima je u čamcu, koji se prevrnuo, bio i Oskar Davičo. Vučković i Šćepanović koji su bili neplivači, nađeni su na dnu jezera zagrljeni.

Lazar Vučković je rođen u Gornjem Selu, kod Sredske, na obroncima Šar-planine i radio je kao novinar i reporter u listu „Jedinstvo“ u Prištini.

Pesnički karavan se posle Prizrena i Gračanice, nastavlja u selima Banje i Osojane, u opštinama Srbica i Istok, a završava se u Kosovskoj Mitrovici.

Anđelka Ćup