18. маја 2021.

Шабац – Откривен споменик у знак сећања на страдалу новинарску екипу РТС-а

РТС, printscreen
РТС, printscreen

Пре 27 година, док је извештавала са ратишта у Хрватској, убијена је четворочлана екипа шабачког дописништва РТС-а. Испред зграде из које су Зоран Амиџић, новинар и уредник, Бора Петровић, сниматељ, Дејан Милићевић, асистент, и Сретан Илић, уредник у Радио Шапцу, отишли на последњи новинарски задатак, на иницијативу запослених у шабачком дописништву, постављен је и откривен споменик и положени су венци.

Као залог професији и људскости, споменик су открили новинари свих шабачких редакција, са жељом да будућим генерацијама остане трајно обележје.

Ми не можемо вратити време и догађаје, али можемо утицати да се колеге које су оставиле трајни печат у граду никада не забораве, поручено је из Медијског кварта сећања.

„Потврда само да читава та прича није заборављена и да они све ово време живе и даље међу свим људима овде и колегама“, истакао је Огњен Амиџић, син Зорана Амаџића.

Споменик је Шапцу поклонио инвеститор Павловића моста, као сећање на екипу која је прва извештавала о повезивању Мачве и Семберије.

„Још сам мислио да нешто учиним за тог човека, јер он је био први који је рекао да хоће да гради мост преко Дрине и то ми је остало у сећању. Размишљао сам шта да урадимо и на крају смо донели одлуку да направимо једну бисту за њих четворицу“, навео је дародавац Слободан Павловић.

Детаљ са споменика убијеним новинарима, фото: РТС

Деветог октобра 1991. године плакао је цео Шабац. На путу између Петриње и Глине на Банији на службени аутомобил у којем се налазила новинарска екипа испаљено је више од 300 метака.

„У данашње време када јако мало њих говори о правима новинара и условима у којима они раде, као и околностима у којима губе животе, мислим да је важно да овде из Шапца пошаљемо слободарску поруку која се тиче не само свих новинара него и важности функције коју они обављају у друштву“, поручио је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Убијене колеге биле су и остале узор у професији.

„За сваки дуг каже се да има некакво ограничење, а овај наш Амиџи, Бори, Дејану и Сретену је немерљив. Стога, ово није дуг, ово је жеља свих нас новинара у шабачким медијима да остане траг на оне који су били узор професије“, наводи Тања Димитрић Мијаиловић, уредница дописништва РТС-а у Шапцу.

Ни после 27 година за злочин нико није одговарао. Породице, колеге и пријатељи и даље чекају истину и одговоре.

Извор: РТС