Убиство новинарске екипе РТС-а код Глине 27 година без истраге

Новинарска екипа РТС-а, фото УНС

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се данас навршава 27 година од како су на путу Петриња-Глина (Хрватска) убијене колеге шабачке екипе Радио-телевизије Србије – новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић и асистент сниматеља Дејан Милићевић. Мобилисани уредник у Радио Шапцу Сретaн Илић преминуо је на путу до болнице.

Аутомобил у ком се налазила екипа РТС-а нападнут је из заседе и изрешетан 9. октобра 1991. године, а УНС-ово истраживање за „Досије о убијеним и несталим новинарима“ показало је да тужилаштва Србије и Хрватске до данас нису покренула истраге тог злочина.

Командант III батаљона 544 моторизоване бригаде ЈНА Јово Илић је за УНС-ов Досије рекао да су новинари убијени у време када је на снази било примирје. Нико од војних ни цивилних власти Илића није контактирао, иако је он први био на лицу места и превезао рањеног Сретaна Илића до бригадне болнице у Глини.

Подаци из Амиџићеве новинарске бележнице и документације коју је имао код себе убрзо након убиства појавили су се у хрватском листу „Слободни тједник“.

У том листу, осам дана после убиства, појавио се текст под насловом „Пуцати на шпијуне без заустављања“. Из текста се види да је аутор, потписан са Јован Кубура, користио бележницу и документа која је код себе имао Амиџић када је убијен.

 

Извор: УНС