Наставља се магла око идеје о кориговању граница

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Дејвид Филипс, саветник председника Косова Хашима Тачија у дијалогу Србије и Косова у Бриселу, пре неколико дана поднео је оставку на ову позицију, са образложењем да не може да учествује у предложеном плану поделе Косова који, по њему има “стратешких недостатака” и зато што је таква идеја дубоко у сукобу са његовим ставовима.

У оставци је истакао да је прихватио саветодавну улогу у нади да ће се постићи споразум између Приштине и Београда путем јачања власти, оснаживањем владавине права и јачањем притисака међународне заједнице на Србију да призна Косово “као суверену и независну државу унутар њених граница”. Филипс је констатовао да неки у институцијама Косова иду неким другим путем, јер прихватају кориговање граница.

“Верујем да је подела или кориговање граница лош споразум, који неће нормализовати односе са Србијом или да Косово буде у позицији да добије више признања на глобалном нивоу”, изнео је став у својој оставци Филипс.

По њему, кориговање граница представља “историјску превару косовског народа”, и таква идеја је потенцијално опасна и детабилизирајућа те да може да доведе до насиља.

Кабинет председника Косова није коментарисао оставку саветника Дејвида Филипса, али косовски медији преносе изјаву председника Хашима Тачија у којој каже да је од француског председника Емануела Макрона добио подршку за што скорије постизање правно обавезујућег споразума између Приштине и Београда.

“Председник Макрон снажно подржава дијалог Косова и Србије и могућност да споразум буде постигнут што је пре могуће, идеално за кратко време и са реалном могућношћу за корекцију граница” изјавио је Тачи. То, по њему, подразумева укључивање Прешева, Медвеђе и Бујановца унутар граница Косова.

Он је истакао да би такво решење „отворило сигурну евроатлантску перспективу за Косово“, да не би „узимало у обзир ограничења на основу етничке припадности“, већ одржавало „мултиетничност на Косову и перспективу изградње грађанске демократије у земљи“.

У интервјуу за француску телевизију “Франс 24”, председник Хашим Тачи је изјавио да у случају непостизања коначног споразума између Косова и Србије о кориговању граница, може довести до опасности поделе Косова или оснивања Заједнице општина са српском већином, што значи “Република Српска”.

“Кориговање границе није идеја коју би требало да представљам, али је актуелно, након вековног конфликта, након бројних преговора, једина могућност за постизање једног рационалног, мировног и прихватљивог решења за обе стране”, изјавио је Тачи за ТВ “Франс 24”. Он је додао да ако се Косово и Србија сложе око питања граница, нико нема разлога да се томе противи.

Амерички часопис “Форин Аферс”, у чланку под насловом “Промена граница помаже политичарима, не грађанима”, поред осталог истиче да је нејасна идеја о размени територија између Косова и Србије, да није прихватљива и да је шокантна.

“Главна жеља Срба и Албанаца је, мање више, како живети са својим сународницима, онако како претпостављају идејни творци предложене идеје. Ова претпоставка се продаје кроз фундаменталну шему на целом Балкану: национализам”, закључује угледни часопис “Форин Аферс”.

И док је премијерка Србије Ана Брнабић поручила званичној Приштини да престане да прича о Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, већ да треба да се разговара о могућности постизања компромиса, који би обезбедио дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине, норвешки амбасадор у Београду Арне Санес Бјорнстад сматра да је још увек могуће пронаћи решење за Косово и истакао да је свима јасно да и Србија у том компромису треба да добије нешто заузврат.

„Зависи од обе стране да нађу решење око којег могу да се договоре и које може да добије демократски легитимитет. И брзина није најважнија, већ проналажење стабилног и одрживог решења“, сматра Бјорнстад.

Иначе у Извештају о напретку Србије за Европски парламент, уврштен је амандман у којем се помиње разграничење између Косова и Србије. Међутим, тај амандман, истичу аналитичари, не даје и директно мишљење о идеји могуће корекције граница као решењу у дијалогу Београда и Приштине, већ да је примљена “к знању” дискусија која се води о могућој корекцији граница”. Овај амандман не искључује било које решење “које испуњава јасно постављене услове”.

Председник Косова Хашим Тачи има потешкоћа да обезбеди подршку коалиционих партнера у Влади Косова, а посебно опозиције за отварање дијалога за “кориговање граница” са Србијом. Партија “Покрет Самоопредељење” је пре две недеље организовала масовне протесте у Приштини и најавила да ће са њима наставити уколико председник Тачи не одустане од инсистирања за “кориговањем границе”.

И премијер Косова Рамуш Харадинај се противи идеји Тачија, наводећи да свако настојање за променом или кориговањем граница “води у рат”.

Занимљива је и изјава српског председника Александра Вучића коју је пренела РТС: ”Констатовао сам да народ практично каже да цело Косово треба да има границе на Јарињу и Брњаку. Ако народ тако каже, шта да радим, не могу да будем против воље народа и треба да поштујем њихову жељу”, изјавио је поред осталог председник Србије.

Ипак, Тачи каже да би до пролећа идуће године, пре избора за европски парламент, требало да се постигне споразум о решењу српско-косовских односа.

Како је изјавио, споразум би требало да садржи признање Косова и чланство у Савету безбедности УН и да ће, у случају промене граница, Косово остати мултиетничка држава у којој ће се поштовати права косовских Срба.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве