Ник Дучић није желео да коментарише трансформацију КБС у војску Косова

Фото И. МИЉКОВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Пуковник Ник Дучић, командант америчке војне базе Бондстил

Ник Дучић, фото: ГрачаницаОнлајн

Дочеку Патријарха Иринеја у манастиру Грачаница, присуствовао је и Ник Дучић, командант америчке базе “Бондстил”. Дучић је рекао да је по проценама КФОР-а, безбедносна ситуација на Косову мирна и стабилна, али није одговорио на новинарско питање да прокоментарише одлуку албанских представника у Влади и Скупштини Косова да Косовске безбедносне снаге буду трансформисане у Оружану војску Косова.

Патријарха Иринеја у манстиру Грачаница, осим припадника словеначког КФОР-а, поздравио је и командант америчке базе “Бондстил”, Ник Дучић, који ускоро напушта Косово. Дучић је новинарима изјавио да Косово оставља онаквим какво је било када је дошао на место команданта у базу “Бондстил”.

“По процени КФОР-а, ситуација на Косову остаје мирна и сигурна и безбедна. Оно што ћу увек памтити јесте интеракција са људима и оно што сам ја схватио из разговора са народом није питање безбедности, већ је највећи проблем људи економске природе. Оно што људи желе јесте да се политичари договоре, да направе дуготрајно решење како би народ могао да продужи даље да живи нормално у бољим економским условима”, рекао је Дучић.

На питање новинара Грачанице Онлајн како тумачи одлуку албанских представника да без воље Срба, трансформишу Косовске безбедносне снаге у војску, иако је по Резолуцији 1244 КФОР једина оружана формација на Косову, Дучић није одговорио, уз извињење да жури на састанак са Патријархом. Такође, није прокоментарисао најаве премијера Косова Рамуша Харадинаја, да ће се за Нову годину отворити границе између Косова и Албаније, као и све чешће нападе на Србе повратнике и њихову имовину.

Анђелка Ћуп