Патријарх Иринеј у Грачаници: Док смо овде то је наше!

„Никакве поделе и граница на Косову и Метохији неће бити. Црква никада није мењала свој став, ту смо и ту остајемо докле постојимо“, рекао је Патријарх Српски Иринеј, који је данас у друштву високог госта из Сирије, Патријарха Антиохијског Јована Десетог, обишао манастир Грачаницу. „Нема никаквих подела. Ја не могу да схватим да Призрен, где сам био више од 15 година, буде у некој другој држави, Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница…То у моју главу не улази, а потогову у срце“, поновио је добро познати став СПЦ, њен поглавар, Патријарх српски Иринеј у Грачаници.

Патријах Српски господин Иринеј у Грачаници, фото: И.М – ГрачаницаОнлајн

После обиласка Пећке Патријаршије и метохијских светиња, патријарх Српски Иринеј, у друштву високог црквеног великодостојника из Сирије, патријарха Антиохијског и целог Истока Јована Десетог, посетио је манастир Грачаницу.

Монахиње су великодостојнике дочекале певањем Богородичиног тропара, фото: И. М. – ГрачаницаОнлајн

Монаштво и свештенство, на челу са Епископом Рашко–призренским Теодосијем и верним народом окупљеним у манастирској порти, дочекали су важне госте, док су монахиње, предвођене игуманијом, мати Стефанидом, дочекале високе црквене достојанственике певајући Богородичин тропар.

„Да знате да смо са свама вама и да пратимо све оно што се дешава“, рекао је у обраћању окупљени верницима и новинарима Српски Патријарх Иринеј.

Додајући да је положај Срба на Косову и Метохији тежак, „можда тежи него икада“, поглавар СПЦ је поручио „да се сви морамо борити да се овде одржимо“.

„Док смо овде, то је наше. Када будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то више неће бити наше. Може бити и у срцу, али не и другачије. Надајмо се, јер биће свега уз помоћ Божју и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој Патријаршији, у Дечанима“, поручио је господин Иринеј.

Патријарх Српски господин Иринеј у манастиру Грачаница, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Подсетивши да је сва „ова земља натопљена крвљу мученика који су бранили своју веру и отаџбину“, Патријарх је истакао да је  „било је много тешких времена у прошлости, али да се некако истрајавало“.

„Морамо учинити све да и ово прође. Долазе многа тешка искушња и невоље, али и све прође. Можда је ово свима нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи. Ово је великим делом учињено што смо ми удаљени и од Бога и од себе“ , напоменуо је господин Иринеј.

Патријарх Српски Иринеј је подсетио да СПЦ никада није мењала свој званичан став по питању Косова и Метохије.

„Црква никада није мењала свој став, ту смо и ту остајемо, докле постојимо. Нека окупирају као што је и окупирано, нека узму и нека освоје, али не смемо да им то дамо, то је основна ствар“, нагласио је поглавар Српске православне цркве у Грачаници.

Фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

С обзиром на чињеницу да посета Патријарха Јована Десетог долази у јеку „украјинског питања“, које прети да изазове дубоки раскол у православном свету, јер је Васељенска патријаршија признала канонски непризнату Уркајинску православну Цркву, што је изазвало оштар отпор Руске православне цркве, портал Грачаница Онлајн је занимало какав је званичан став СПЦ по том питању.

„То ћемо да видимо, то је на помолу, то је крупна ствар у цркви и вероватно ће проговорити савест код неких“, рекао је одговарајући на питање новинара.

Патријарх Антиохијски и целог Истока Јован Десети у пратњи Епископа Рашко – призренског Теодосија, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Владика Теодосије је Патријаха Срспког Иринеја и госта из Сирије упознао са рестаураторским радовима у комплексу манастирског олтара, који су току, а том приликом су и размењени поклони.

Мати игуманија манастира Грачаница, Стефанида, фото: И.М. ГрачаницаОнлај
Патријарх Јован Десети, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Икону Пресвете Богородице, као дар манастира Грачаница, Патрирху Антиохијском и целог Истока господину Јовану, уручила је игуманија манастира Грачаница, мати Стефанида.

Осим официра за везу између Београда и Приштине, Дејана Павићевића, нико од српских политичких представника није дошао да пожели добродошлицу Патријаху Српском и високом госту из Сирије, Патријарху Јовану Десетом.

Дејан  Павићевић, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

У манастиру Грачаница није било ни представника Управног органа за град Приштину, нити градоначелника Грачанице, нити представника Општине Грачаница и Скупштине града Приштина.

Посета високих црквених великодостојника Српске и Сиријске православне цркве, протекла је без инцидената, уз повишене мере обезбеђења косовских полицијских снага.

Иван Миљковић