Посланици Српске листе напустили седницу Скупштине Косова уз псовке и увреде албанских колега

Седницу Скупштине Косова, на којој се расправља о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску Косова, напустили су посланици Српске листе. Приликом њиховог изласка из сале, чуле су се псовке и увреде, упућене српским посланицима, али и српском народу.

Три закона која се односе на трансформацију Косовских безбедносних снага у војску Косова, које су подржали представници осталих невећинских заједница, данас су на дневном реду Скупштине Косова. Седници присуствују сви посланици албанских партија.

Пре напуштања скупштинског заседања, посланицима се обратио посланик Игор Симић, наглашавајући да ни Србима, ни Албанцима није потребна милитаризација, војне формације нити рат, већ еконимски напредак и мир.

„Пре свега, овај предлог закона је противан свим правним актима, не само резолуцији 1244 СБ УН, већ и самом Уставу који је на снази, али и против интереса свих грађана, а посебно Срба. Најава улагања више до 150 милиона евра у некакве војне формације није у интересу ни Албанаца који одавде не одлазе јер до сада није било таквих формација, већ зато што не постоји пре свега економска перспектива. Уместо да се овај новац, кога и нема, инвестира у образовање, здравство и развој економије, он ће се потрошити на симболику која неће грађанима значити бољи живот. Неки експерти кажу да је са овим новцем могуће отворити 5000-7000 радних места, а уместо тога, он се троши на симболику. Можда би међународни представници боље чули наш апел ако би овде користили сузавац, али ми то нећемо радити из поштовања према нашим грађанима које представљамо“, рекао је Симић, после чега су посланици Српске листе напустили заседање.

Док су излазили, албанске колеге су им упутили бујицу псовки и погрдних речи.

Иначе, данашњој седници Скупштине Косова није присуствовао ни Слободан Петровић, представник Самосталне либерале странке.

Анђелка Ћуп