Вера у Ваксрсење њене и наше Метохије – Изложба фотографија Оливере Радић у Матици Српској

Изложба фотографија „Од Метохије до Васксења“ ауторке Оливере Радић,  новинарке и професорке српске књижевности и језика из Ораховца, отворена је јуче у Матици Српској у Новом Саду. После представљања књиге задужбине Косова и Метохије, изложбу је отворио Епископ рашко-призренски Теодосије.

О Оливери као борцу за опстанак тамо где је , не само њен  дом и огњиште, као визуелном хроничару света кроз фотографију, испред Матице Српске, говорила је др Александра Новаков.

Изложбу је отворио владика Теодосије, фото: О.Р.

„Са ових фотографија, који су историјски извори, посматра нас тужна метохијска реалност, онако како је Оливера види. Верно је забележила и отела од заборава. Њене фотографије нису само документ, већ и историјска драгоценост јер сведоче о пролазним и непоновљивом догађајима, представљају право благо; на основу њих се може исписати историја свакодневног живота метохијских Срба”, оценила је Новаков.

Аурка је кроз иложене фотографија приказала  делатност и активност Српске православне цркве.

„Сасвим разумљиво јер читав живот метохијских Срба се одвија под њеним мајчинским окриљем. Присутност цркве чини да се Срби осећају спокојније, често је с њима и његова светост патријарх Иринеј, стално уз свој народ његово преосвештенство епископ рашко призренски Теодосије али и игуман Светих архангела отац Михаило. Побожност која је дубоко усађена у душама ових људи  огледа се у прослави свих празника“, истакла је др Александра Новаков.

Председник Матице Српске Драган Станић са ауторком изложбе Оливером Радић: фото: О.Р.

„Пуне две деценије гледам како ми пред очима отимају делове роднога краја”, рекла је ауторка изложбе Оливера Радић, која не крије да јој је то била идеја водиља, да фотографијама сачува сведочанство за будућност, „за своју и туђу децу“.

“Руше ми цркве и домове блиских, истерују људе… Пуне две деценије сведочим како мој град умире. У зеници ока, као у огледалу, желим да задржим сваку слику насталу свих ових дана, свих ових година.”, рекла је Радићева.


Оливера Радић је  родом из Велике Хоче. Данас живи у Ораховцу где ради као професор Српске гимназије  која брји свега 12 учехника. Добитник је Медаље сребрни орден Мајке девет Југовића јер је мајка четворе деце. Пише и сведочи истину, а своје текстове објављује у часописима Хвосно, Соко, Свети кнез Лазар, Светосавско звонце, дописник је приштинског Јединства, пише за најчитанији православни сајт у свету Православие ру из Москве, сарадник је радија Светигоре и Слова љубве. Бави се хуманитарним радом.


Фотографије пуне симболике, које је својим фото-апаратом овековиечила Оливера: заробљени крст Ораховачке цркве, али и птица која слободно лети; црквено звоно којим дете позива на молитву, а около винова лоза и грожђе; црвена васкршња јаја у једној руци, у другој мало тек изникло пиле које значи, живот и васкрс.

„Ова изложба има мисију: она вас позива – дођете и сами се уверитe у лепоту и подвижништво која обележава данашњу метохијску стварност. Дођите, обиђите ова места на која вам Оливера скреће пажњу, сретните се са људима, пружите им руку, погледајте их у очи. Речју – подржите Србе који  упркос свему опстају и надају се!“, закључила је на крају др Александра Новаков.

И.М.