Судија Кривокапић: Очекивали смо више од интеграцје судства у косвско правосуђе

Судија Врховног суда Косова Јелена Кривокапић каже да је можда једина и највећа предност интеграције српских судија и тужилаца у косовски правосудни систем што грађани не морају да траже правду пред два различита суда, односно у два различита правна система.

„Једино то можемо да кажемо да се променило, све остало још увек је у лошем стању. Нисмо се показали као друштво у целини тако добро када је у питању интеграција, јер неког кочи превод, неког закони, неког коче поступци, неког просторије…“, наводи Кривокапићева.

Она је додала не може да каже да  десило нешто што би могло да буде похвала судијама за протеклих годину дана, подсетивши да су све судије обећавале да ће становништво имати велике користи од интеграције:

„Очекивали смо више!“, рекла је Кривокапићева.

На дебати коју је данас у Северној Митровици организовао „Актив“ у склопу пројекта: „Центар грађанске енергије“, који је подржан од стране Косовске фондације за отворено друштво, истакнуто је да у протеклих 12 месеци скоро да није било предмета са севера Косова који су дошли до Врховног суда Косова.

„Нажалост скоро да их нема, што се тиче парнице уопште нема предмета из Митровице и то ми је страшно жао, јер видим да се не решавају проблеми грађана са севера Косова. То је јасан показатељ, ако не стигне предмет до Врховног суда значи не решавају се њихови проблеми, јер је то последња инстанца и ту се да исправити ако је било грешака у Основном или Апелационом суду, међутим, тога нема,“- наглсила је судија Врховног суда Косова, Јелена Кривокапић.

„Можда је нешто пресуђено, али до нас није стигло, није чак ни до апелације. Што се тиче кривичних предмета ни један предмет после интеграције није дошао у Врховни суд. Они предмети који се решавају у кривици они су рађени пре интеграције, значи радиле су их косовске судије и тужиоци у Вучитрну, али нових предмета нема“, наводи она.

Кривокапићева наглашава да зна за проблеме са којима се суочавају њене колеге у Митровици, али да то у Приштини не знају, па се ствара слика и изгледа као да сви раде а да једино Митровица не ради, да је Митровица привилегована, а то, како оцењује, није баш тако.

Говорећи на истом догађају у Митровичком друштвеном клубу директор Центра за заступање демократске културе, Душан Радаковић наводи да се интегрисано косовско правосуђе већ годину дана суочава са мање-више истим проблемима.

Радаковић је подсетио на проблеме са преводом, великим бројем нерешених случајева, проблеме које грађани имају са документацијом и застарелим предметима и слично.

Ипак, нагласио је да не треба сумњати у стручност судија и тужилаца који су се интегрисали пре годину дана.

„Не смемо сумњати ни једног тренутка у интегритет и у знање судија и тужилаца који су интегрисани. Најмлађи интегрисани судија и тужилац има 17 година радног стажа, то су људи са интегритетом и познавањем онога што раде, који могу да задовоље захтеве које правосуђе изискује,“- наглашава Радаковић.

Пред председником Косова Хашимом Тачијем пре тачно годину дана заклетву су положиле 42 судија и 14 тужилаца из мањинских заједница које раде у судовима на северу Косова. Из ЕУ тада је саопштено да је интеграција у косовско правосуђе представника свих заједница кључна за обезбеђивање правде у име целог косовског становништва.