Визна либерализација: Неизвесност, али и искра оптимизма

Изјава посланика немачког Бунденстага Петера Бајера, који је боравио у Приштини, “ да свако ко обећа да ће ове године бити визне либерализације, греши”, усахнуло је наде грађана Косова да ће од почетка наредне године моћи слободно да путују у земље Шенген зоне.

Могућност одлагања гласања Савета министара ЕУ за визну либерализацију за Косово, не одбацује ни министарка за Европске Интеграције Дурата Хоџа, која се састала јуче у Стразбуру са Игором Шолтесом, известиоцем за Косово у Европском парламенту и Едуардом Куканом, челником делегације Европског парламента за Србију.

“Косово и његови грађани су неправедно искључени од слободе кретања. Косово је једина земља у региону која не ужива безвизни режим са земљама Шенген зоне. Слобода кретања ће повећати квалитет живота наших грађана”, изјавила је том приликом Дурата Хоџа и додала да би добијање визне либерализације омогућило повећање економске, културне, образовне научне сарадње са земљама ЕУ.

Косовски званичници и аналитичари се слажу у једном, да је Косово испунило и последње критеријуме за добијање визне либерализације – демаркацију границе са Црном Гором, и да има резултате у борби против организованог криминала.

И Комитет Европског парламента за грађанске слободе, правду и унутрашња питања (ЛИБЕ), препоручио је усвајање одлуке о либерализацији виза за грађане Косова, наводећи да је Косово испунило свих 95 услова ЕУ, што је било зелено светло да Европски парламент са 420 гласова “за”, подржи преговоре о либерализацији виза.

Након ове одлуке започели су разговори са чланицама ЕУ, како би се у даљем поступку о томе коначно изјаснили министри унутрашњих послова земаља чланица ЕУ.

У очекивању резултата лобирања за добијање визне либерализације, министарка за евро-интеграције Дурата Хоџа је изјавила медијима да уколико се не буде обезбедила већина гласова у Савету министара ЕУ, онда ће се гласање предвиђено за почетак децембра ове године “може одложити док се не обезбеди позитиван став већине”.

Демуш Шаља из Косовског Института за европске политике је изјавио да према статистикама УНДП и УСАИД-а, везано за евентуално добијање визне либерализације, произилази да 60 осто младих размишља да напусти Косово у наредне три године, а као разлоге су навели недостатак перспективе, непотизам и корупцију.

Шаља наводи и предстојеће изборе за Европски парламент маја месеца идуће године и питање БРЕГЗИТ-а, које ће одузети пуно енергије званичницима ЕУ, процесе који могу да одложе гласање за добијање визне на дуже време. Као веома забрињавајуће, наводи и чињеницу да ће од јануара 2019.-те године председавање ЕУ преузети Румунија, земља која није признала независност Косова.

“ Уколико се (питање либерализације виза) пренесе на 2019.-ту годину, све ће се искомпликовати, пошто ће почети румунско председавање ЕУ и што је још горе је што се питање визне либерализације неће ни ставити на дневни ред”, изјавио је Шаља.

Искру оптимизма да ће се ово важно питање за грађане Косова решити ипак до краја године изнео је аустријски председник Александар Ван дер Белен који је изјавио да су Косовари путовали без виза и у време бивше Југославије и да би било велико разочарење да се нема позитивна одлука током председавања Аустрије ЕУ, које се завршава крајем ове године.

Косовски аналитичари су ову изјааву аустријског председника коментарисали и као одговор шефу српске дипломатије Ивици Дачићу, који је изјавио да Аустрија неће гласати да Косовари добију слободу кретања у зони Шенгена.

И док косовски званичници кажу да су испунили све критеријуме за добијање визне либерализације и да се сада ради само о политичкој одлуци ЕУ, косовски аналитичари помињу да је отежавајућа околност и та што неке државе које су признале косовску независност, попут Француске и Холандије, могу имати негативан став.

Страх земаља ЕУ од масовне емиграције младих Косовара, дубока политизација правосудног система и недостатак пресуда за организовани криминал и корупцију високих званичника, такође може имати за последицу скретање овог процеса, у како кажу “непознатом правцу”.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве