Архимандрит Сава Јањић: Нови вандализам на Косову

„Нови вандализам на Косову. Непозната лица поломила су ознаку за манастир Драганац у Косовском Поморављу“, написао је на свом фејсбук профилу Архимандрит Сава Јањић, објавивши слику поломљеног путоказа, на коме на српском, албанском и енглеском пише “Манастир Драганац, XИИИ век”. Братство манастира позива на толеранцију,наглашавајући да су мањине и разноликост снага Косова.

Манастир Драганац, који је по предању подигао Константин Немањић, син српског краља Милутина, име је добио по кћерки кнеза Лазара, Драгани. Припада Епархији рашко-призренској и једини је живи манастир у Косовском Поморављу.

Ово није први и једини напад на овај манастир, потврђено је и на званичној страници манстира.

манастир Драганац

“Јучер су знакови који воде до манастира Драганац били разбијени и опет је комшија албанске етничке припадности, пустио своје краве да пасу у башти манастира. Ово се догодило више пута но што итко може запамтити. Одоговор је увек исти: дошла је полиција и направила извештај. Срећа што смо и то добили, али никада се не предузме ништа по овом питању, а проблеми се стално и изнова понављају. Ово је мала ствар упоредимо ли шта се догађа у другим српским енклавама на Косову и Метохији, где је недавно порастао број крађа аута и крава (а у овом делу света, красти стоку значи красти нечији живот) до вртоглавих пропорција. У таквим је случајевима такођер направљен извештај, али ништа више, те се насилан притисак на мањинске заједнице да заувек оду и даље врши. Манастир Драганац смештен је у делу Косова који је генерално сматран као толерантнији и мирнији део, што јесте истина, но исто тако је важно ту исту чињеницу ставити у перспективу, пошто се види колико је све заправо релативно. На Косову се и даље треба пуно радити на томе како би се заштитило права мањина и створило друштво у којем се све људе поштује и у којем сви добивају једнаке могућности. Мањине и разноликост су СНАГА, надајмо се да ћемо сви то схватити пре него буде прекасно. Морамо прозвати нетоларанцију онда када је видимо, и дјеловати за боље друштво за СВЕ”, пише на званичној фејсбук страници манастира Драганац.

Анђелка Ћуп