Палмер на Косову: Не можемо се вечито бавити питањем Косова

Метју Палмер са представницима Српске листе

Помоћник државног секретара САД Метју Палмер састао се ове недеље са политичким представницима актуелне косовске власти и цивилног сектора, а посебно са представницима Српске листе. Палмер је поручио да се САД ме могу вечито бавити питањем Косова и односима Београда и Приштине.

Како портал Грачаница Онлајн сазнаје из извора блиских Српској листи, заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер позвао је српске представнике да се одмах врате у косовске институције и да је то значајно,како за процес дијалога између Косова и Србије, тако и за целокупан српски народ на Косову.

„Одговорили смо Палмеру да привремене приштинске институције онемогућавају повратак расељнеих Срба, односно да доносе законе који штете интересима српског народа на КиМ, попут закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у такозвану војску Косова“, рекао је наш извор.

Међутим, према сазнањима портала Грачаница Онлајн из добро обавештених извора, посебно занимљив је био састанак Палмера са представницима албанског цивилног сектора који су саопштили Палмеру да се противе идеји о разграничењу као потенцијалном решавању косовског питања јер тиме, како су рекли, нестаје мултиетничност на Косову. Палмер је на то реаговао речима: „Па зар мислите да је Косово сада мултиетничко?, пренео нам је део разговора извор Грачанице Онлајн.

Иначе, посетом Палмера Косову, која је била 23. и 24. октобра и дање се баве косовски медији на албанском, који углавном закључују да је суштинска порука званичника Бироа за европске и евроазијске послове задуженог за западни Балкан и средњу Европу, да се САД не могу “вечито бавити питањем Косова”

Наиме, како су пренели албански медији на Косову Палмер је на састанку са албанским званичницима поставио питање да ли су спремни да дају нешто заузврат за коначни договор са Србијом?

„САД немају довољно капацитета да у тренутној форми гурају косовски пројекат, односно немају времена да се вечито баве односима Србије и Косов“, пренели су приштински медији изјаве албанских представника који су учествовали на састанку са Палмером и навели да је званичник САД опоменуо албанске лидере да се „не смеју понашати као Милошевић 1999. године када је одбио нешто да би касније изгубио много зачајније.“

„За САД је веома битно да се оконча пројекат Косова и да се уклони зависност Србије од Русије, јер то читав регион држи као таоца. Али, треба да будете свесни да морате нешто да дате“, пренели су приштински електронски медији део Палмеровог говора на састанку са албанским политичким лидерима на Косову.

Анђелка Ћуп