Страначка слава СНС прослављена и у централном делу Косова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Страначка слава СНС прослављена и у централном делу Косова

Страначка слава Српске напредне странке, Преподобна Мати Параскева, у народу позната као Света Петка, прослављена је и у централном делу Косова. У страначким просторијама у Грачаници, чланови, руководство и симпатизери Српске напредне странке, присуствовали су резању славског колача.

Резање славског колача у просторијама Српске напредне странке у Грачаници, обавио је протојереј Сава Шмигић, секретар Епархије Рашко-призренске.

„Смисао слављена славе јесте да тога кога славимо, у овом случају Преподобну Параскеву, у народу познату као Свету Петку јесте да подражавамо њен живот, дакле да се трудимо да се угледамо на њен живот и на оно што је она чинила у своме животу. У њеном тропару се каже да је она, носећи крсни знак, побеђивала све своје духовне непријатеље. Нека и то нама буде за наук, да и ми, носећи свој крст, меримо себе и друге и све оне који су око нас, Христом, који је на том истом крсту разапет. Ако меримо Христом, онда ћемо бити праведни и праштати једни другима и носити бремена једни других. У нашој традицији је да славимо славе, али исто тако је у нашој традицији да будемо христоносни народ, да Христом меримо, да Христа волимо, да Христом једни другима праштамо. Једино тако ће нас и Света Петка коју данас славимо препознати као своје, и не само она, него и онај који је њу прославио, Христос. Њабитније у животу сваког човека јесте да га Христос препозна као свога, а једино ће нас препознати, ако у смирењу носимо свој крст и крст наших ближњих“, рекао је у пригодној беседи протојереј Шмигић, пожелевши да Преподобна Параскева буде увек и са свима.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Страначка слава СНС прослављена и у централном делу Косова

Овогодишњи домаћин славе је био члан Извршног одбора СНС и државни секретар у Министарству економије Владе Србије, Бранимир Стојановић, а за следећу годину домаћинство је преузео Ненад Денић из Општине Обилић.

Честитајући славу својим партијским друговима и симпатизерима, али и свим православним верницима чија је крсна слава Преподобна Мати Параскева, Стојановић је нагласио да је СНС формирана у време када се, како је рекао, држава Србија на просторима Косова и Метохије растакала и постајала безначајна.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Страначка слава СНС прослављена и у централном делу Косова

„Осим храбрости која је тада била потребна, све ово време је била потребна и мудрост да странка расте, да се надограђује, да буде велика, да буде и већа и боља него што је била када је настајала. Била је потребна мудрост да окупи све и да буде један стуб, нови стуб српске државе на овом простору, један нови ослонац за овај народ. За нас је увек наша странка била један нови ослонац више да лакше преживимо у овим тешким временима која су иза нас, али нажалост занамо да ће тешка времена да буду и испред нас. Зато ће нам можда више него икада бити потребна и храброст и мудрост. Храброст, да се супротстављамо неправди када је видимо, храброст да истрајемо на својим огњиштима, храброст да будемо оно због чега смо настали, а то је овај народ овде. Али, биће нам потребна и мудрост да будемо бољи, да не подлегнемо, иако данас имамо много власти у својим рукама, да нас та власт не опије, да не заборавимо основна начела и због чега је ова странка стварана, да нико од нас не помисли да је већи и бољи и да је Богом дан да буде на неком месту“, истакао је Стојановић пожелевши да Света Петка помогне, како је казао, да сви будемо бољи људи и преживимо и наџивимо све изазове који су пред нама.

Прослави страначке славе није присуствовао градоначелник Грачанице и председник Месног одбора СНС Грачаница, Срђан Поповић.

Анђелка Ћуп