Stranačka slava SNS proslavljena i u centralnom delu Kosova

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Страначка слава СНС прослављена и у централном делу Косова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Страначка слава СНС прослављена и у централном делу Косова


Stranačka slava Srpske napredne stranke, Prepodobna Mati Paraskeva, u narodu poznata kao Sveta Petka, proslavljena je i u centralnom delu Kosova. U stranačkim prostorijama u Gračanici, članovi, rukovodstvo i simpatizeri Srpske napredne stranke, prisustvovali su rezanju slavskog kolača.

Rezanje slavskog kolača u prostorijama Srpske napredne stranke u Gračanici, obavio je protojerej Sava Šmigić, sekretar Eparhije Raško-prizrenske.

„Smisao slavljena slave jeste da toga koga slavimo, u ovom slučaju Prepodobnu Paraskevu, u narodu poznatu kao Svetu Petku jeste da podražavamo njen život, dakle da se trudimo da se ugledamo na njen život i na ono što je ona činila u svome životu. U njenom troparu se kaže da je ona, noseći krsni znak, pobeđivala sve svoje duhovne neprijatelje. Neka i to nama bude za nauk, da i mi, noseći svoj krst, merimo sebe i druge i sve one koji su oko nas, Hristom, koji je na tom istom krstu razapet. Ako merimo Hristom, onda ćemo biti pravedni i praštati jedni drugima i nositi bremena jedni drugih. U našoj tradiciji je da slavimo slave, ali isto tako je u našoj tradiciji da budemo hristonosni narod, da Hristom merimo, da Hrista volimo, da Hristom jedni drugima praštamo. Jedino tako će nas i Sveta Petka koju danas slavimo prepoznati kao svoje, i ne samo ona, nego i onaj koji je nju proslavio, Hristos. Njabitnije u životu svakog čoveka jeste da ga Hristos prepozna kao svoga, a jedino će nas prepoznati, ako u smirenju nosimo svoj krst i krst naših bližnjih“, rekao je u prigodnoj besedi protojerej Šmigić, poželevši da Prepodobna Paraskeva bude uvek i sa svima.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Stranačka slava SNS proslavljena i u centralnom delu Kosova

Ovogodišnji domaćin slave je bio član Izvršnog odbora SNS i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vlade Srbije, Branimir Stojanović, a za sledeću godinu domaćinstvo je preuzeo Nenad Denić iz Opštine Obilić.

Čestitajući slavu svojim partijskim drugovima i simpatizerima, ali i svim pravoslavnim vernicima čija je krsna slava Prepodobna Mati Paraskeva, Stojanović je naglasio da je SNS formirana u vreme kada se, kako je rekao, država Srbija na prostorima Kosova i Metohije rastakala i postajala beznačajna.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Stranačka slava SNS proslavljena i u centralnom delu Kosova

„Osim hrabrosti koja je tada bila potrebna, sve ovo vreme je bila potrebna i mudrost da stranka raste, da se nadograđuje, da bude velika, da bude i veća i bolja nego što je bila kada je nastajala. Bila je potrebna mudrost da okupi sve i da bude jedan stub, novi stub srpske države na ovom prostoru, jedan novi oslonac za ovaj narod. Za nas je uvek naša stranka bila jedan novi oslonac više da lakše preživimo u ovim teškim vremenima koja su iza nas, ali nažalost zanamo da će teška vremena da budu i ispred nas. Zato će nam možda više nego ikada biti potrebna i hrabrost i mudrost. Hrabrost, da se suprotstavljamo nepravdi kada je vidimo, hrabrost da istrajemo na svojim ognjištima, hrabrost da budemo ono zbog čega smo nastali, a to je ovaj narod ovde. Ali, biće nam potrebna i mudrost da budemo bolji, da ne podlegnemo, iako danas imamo mnogo vlasti u svojim rukama, da nas ta vlast ne opije, da ne zaboravimo osnovna načela i zbog čega je ova stranka stvarana, da niko od nas ne pomisli da je veći i bolji i da je Bogom dan da bude na nekom mestu“, istakao je Stojanović poželevši da Sveta Petka pomogne, kako je kazao, da svi budemo bolji ljudi i preživimo i nadživimo sve izazove koji su pred nama.

Proslavi stranačke slave nije prisustvovao gradonačelnik Gračanice i predsednik Mesnog odbora SNS Gračanica, Srđan Popović.

Anđelka Ćup