„Јованов аманет“ у ревијалном делу „Графеста“

Са снимања филма Јованов аманет, фото: ГрачаницаОнлан

Филм „Јованов аманет“, који је недавно освојио трећу награду на Међународном фестивалу Интерфер – Златна Ника у Београду, биће приказан у ревијалном делу Фестивала телевизијиских и документарних фомри „Графест“, који се у Грачаници ове године одржава од 6. до 8. новембра.  

Јунак филма, Јован Денић из Клокота је читав радни век градио путеве широм Швајцарске. Ниједном, током тридесетпетогодишњег стажа, није закаснио на посао, нити је користио боловање. Због тога је добио бројна признања од послодавца. Сада је у заслуженој пензији и када је све најрођеније збринуо и скућио, своје слободно време проводи у цркви Светог Петра и Павла у Клокоту. Ту је, уз помоћ појединих мештана, много изградио, а и данас неуморно ради и гради.

Давно порушену цркву Свете Петке на новом гробљу почео је сам да зида из темеља, пажљиво бележећи и враћајући камен по камен старе грађевине на место где је вековима стајао. Кратки документарни филм „Јованов аманет“, у продукцији ГрачаницаОнлајн говори о Јовану Денићу, човеку великог срца, великих дела и вредних руку, човеку који је свим својим бићем везан за Клокот, Косовско Поморавље и Косово и Метохију.

Сценарио и Режија: Иван Миљковић Камера и монтажа: Владислав Ћуп Продуцент и организатор: Анђелка Ћуп.  Продукција ГрачаницаОнлајн, мај, 2018.