fbpx

„Jovanov amanet“ u revijalnom delu „Grafesta“

Са снимања филма Јованов аманет, фото: ГрачаницаОнлан

Са снимања филам Јованов аманет, фото: ГрачаницаОнлан

Film „Jovanov amanet“, koji je nedavno osvojio treću nagradu na Međunarodnom festivalu Interfer – Zlatna Nika u Beogradu, biće prikazan u revijalnom delu Festivala televizijiskih i dokumentarnih fomri „Grafest“, koji se u Gračanici ove godine održava od 6. do 8. novembra.  

Junak filma, Jovan Denić iz Klokota je čitav radni vek gradio puteve širom Švajcarske. Nijednom, tokom tridesetpetogodišnjeg staža, nije zakasnio na posao, niti je koristio bolovanje. Zbog toga je dobio brojna priznanja od poslodavca. Sada je u zasluženoj penziji i kada je sve najrođenije zbrinuo i skućio, svoje slobodno vreme provodi u crkvi Svetog Petra i Pavla u Klokotu. Tu je, uz pomoć pojedinih meštana, mnogo izgradio, a i danas neumorno radi i gradi.

Davno porušenu crkvu Svete Petke na novom groblju počeo je sam da zida iz temelja, pažljivo beležeći i vraćajući kamen po kamen stare građevine na mesto gde je vekovima stajao. Kratki dokumentarni film „Jovanov amanet“, u produkciji GračanicaOnlajn govori o Jovanu Deniću, čoveku velikog srca, velikih dela i vrednih ruku, čoveku koji je svim svojim bićem vezan za Klokot, Kosovsko Pomoravlje i Kosovo i Metohiju.

Scenario i Režija: Ivan Miljković Kamera i montaža: Vladislav Ćup Producent i organizator: Anđelka Ćup.  Produkcija GračanicaOnlajn, maj, 2018.

 

 

%d bloggers like this: