“Отворимо срца, будимо људи” у посети штићеницима Куће за децу и омладину

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Поклон волонтера “Отворимо срца, будимо људи”

Штићеницима у Кући за децу и омладину у насељу Падалиште у Грачаници не недостају материјалне ствари. Имају квалитетну храну, постељину, гардеробу. Оно што им недостаје, и поред пажње и љубави које им пружају запослени, јесте дружење са вршњацима и љубав њихових породица. То је рекла директорка Куће за децу и омладину Слађана Стојановић у разговору са волонтерима групе “Отворимо срца, будимо људи”.

Кућа за децу и омладину у грачаници, у којој је тренутно десеторо штићеника и једанаесторо запослених, реновирана је 2010. године, средствима која је обезбедиле Општине Грачаница и Невладине организације “Солидарност за Косово”. Општина Грачаница, посредством косовског министарства за рад и социјалну политику, плаћа храну, гардеробу, средства за хигијену и све потрепштине за кориснике. Унутрашњост је сређена, амбијент је пријатан, топло је и светло. Све што нам је потребно, обезбеђују Општина Грачаница и велики број хуманих људи, каже директорка Слађана Стојановић.

“Њима фале пажња и љубав. Ми се заиста трудимо да им максимално пружимо пажњу и љубав, али њима фале породице, фали им дружење са вршњацима. Најсрећнији су када их неко посети”, додаје Стојановићева.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Слађана Стојановић, директорка Куће за децу и омладину

У то смо се и сами уверили, видевши срећу и радост у њиховим очима, када смо се појавили у светлом и чистом дневном боравку, у коме штићеници проводе највише времена. Прво њихово питање упућено нама, групи волонтера који су покренули акцију “Отворимо срца, будимо људи”, било је: “Када ћете опет да дођете?”

Све време док је директорка Слађана причала са нама, упознајући нас са животом и проблемима штићеника, са којима ради већ 15 година, Анкица, једна од штићеница ју је миловала по коси. Иначе, Анкица је једина којој чланови породице долазе у посету. За остале врло ретко или никада нико и не пита.

Двадесетшестогодишња Јасмина, која се у овом окружењу нашла случајно, стидљиво нам је отпевала једну стару косовску песму. Иначе, Јасмина је фризерка и њен мини салон је опремила Канцеларија за заједнице, док је њен директор био Иван Томић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Поклон волонтера “Отворимо срца, будимо људи”

Санела, напричљивија и највеселија од свих штићеника, позвала нас је на прославу свог рођендана. Док нам је читала поезију из књиге коју је недавно добила, кришом је бацала поглед према кесама у којима је била гардероба коју смо донели. Али, када су почели да отварају кесе, она је углавном гледала шта од гардеробе одговара њеним другарима. Најмање је мислила на себе.

Када смо излазили из Куће за децу и омладину, у којој запослени 24 сата брину о својим штићеницима, били смо срећни јер смо некога усрећили. Али, то није довољно.


У Општини Грачаница има око 20.000 људи. Замислите када би само сваки стоти по једном отишао да посети штићенике Куће за децу и омладину, којима је пажња и љубав најпотребнија. Још када би директори школа и просветни радници, посебно они који примају плате и из српског и из косовског буџета, осмислили барем по једну активност и развеселили Санелу, Анкицу, Јасмину, Џонија, Јаноша…

Отворимо срца, будимо људи!


Анђелка Ћуп