“Црвене линије” у дијалогу са Београдом пред посланицима

На захтев 42 посланика опозиције, сутра ће се одржати ванредна седница скупштине Косова на којој ће се водити дебата у вези инсистирања председника Косова Хашима Тачија за решење односа између Косова и Србије путем “размене територије” или “кориговања граница” са Србијом, у склопу српско-албанског дијалога у Бриселу.

На истој седници, очекује се да се усвоји предложена Резолуција којом ће се, како кажу посланици опозиције, “успоставити црвена линија у дијалогу са Србијом”, јер како се истиче, територија Косова, коју је признало 116 држава света је јединствена и недељива и нико не може о њој да преговара.

Шеф посланичке групе опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) Авдулах Хоти је изјавио је иницијатива Хашима Тачија о кориговању граница “противуставна” и да нема подршку “ни једног од 120 посланика косовског парламента”. Хоти каже да је ситуација постала забрињавајућа након најаве да би ова тема могла да се отвори и 11. новембра у Паризу, приликом манифестације поводом стогодишњице примирја између савезничких снага и Немачке за окончање Првог светског рата.

На овој манифестацији позвани су европски и светски званичници, а са Косова позив је добио председник Хашим  Тачи, док из Србије председник Александар Вучић. Косовски аналитичари се прибојавају да би Тачи и Вучић могли да искористе ову прилику и да отворе питање са најутицајнијим званичницима о коначном договору између Косова и Србије, односно представе идеју о “кориговању” граница” као решењу косовско–српских односа.

Иначе, усвајање Резолуције на ванредној седници парламента, посланици опозиције су предложили још 4. септембра, али зато што нису успели да обезбеде 61 глас (фалило је још два гласа), ова Резолуција није стављена на гласање.

Питање дијалога између Косова и Србије дубоко је поделила позицију и опозицију, а косовски аналитучари сматрају да је веома тешко, ако је и немогуће, успоставити консензус. Они подсећају да представници партија у владиној коалицији и даље инсистирају на постизању јединства када је реч о дијалогу са Србијом, док опозициони на одржавање нових избора, поред осталог и због нефункционалности парламента.

У овом је контексту, интересантна јучерашња изјава посланика Демократског савеза Косова  (ДСК) Арменда Земаја, који је рекао да се нада да ће сутра бити обезбеђен кворум за одржавање ванредне седнице, односно да ће присуствовати и посланици владајуће коалиције, како би се у четвртак наставила седница која је више пута прекинута, али због бојкота ДСК и Покрета Самоопредељење.

Ипак, Биљал Шерифи из Социјалдемократске иницијативе (Фатмира Љимаја) наводи да ће председништво његове партије тек донети одлуку да ли ће присуствовати овој ванредној седници.

Председник парламента Кадри Весељи инсистира на постизању консензуса.

“У овом веома осетљивом политичком тренутку треба да избегнемо наше изборне интересе и да се оријентишемо на суочавање са једним изазовом који није ни мало лак – а то је Србија”, изјавио је Весељи који инсистира на усвајању заједничке Резолуције, а не Резолуције коју предлажу посланици опозиције.

Овај предлог одбио је опозициони ДСК, а лидер ове партије Иса Мустафа је истакао да више не верује ни Весељију нити његовој Демократској партији Косова и затражио оставку Владе која “не представља већину”, додајући да председник нема мандат скупштине да води дијалог у име Косова.

Премијер Косова Рамуш Харадинај, који се противи било каквој промени граница између Косова и Србије, изјавио је да је ванредна седница коју је иницирала опозиција закаснела.

Косовски аналитичар Рамуш Тахири сматра да са Србијом треба наставити дијалог али и додаје да “владајућа  гарнитура не може да понуди ништа више него што је предвиђено Уставом и законима Косова, и ништа више од онога што се тиче нормализације односа Косова и Србије”.

Демократски савез Косова је јуче на састанку председништва разматрао текст Платформе за дијалог ове партије (који ће касније разматрати и Савет ове партије). Лидер ДСК Иса Мустафа је путем саопштења истакао да је поред осталог предвиђено да се од ЕУ тражи да се дијалог води на државном нивоу, као дијалог између Републике Косово и Републике Србије, а не као дијалог између Косова и Србије, а који ће за епилог имати реципрочно признање.

Мустафа је још казао да дијалог треба да представља Влада која има већину у парламенту, као и да се резултат споразума мора усвојити са двотрећином гласова посланика скупштине, те да као гарант таквог споразума буде ЕУ.

У сваком случају, сутра ће бити јасније да ли ће бити обезбеђен кворум за одржавање ванредне седнице скупштине Косова и да ли ће се гласати за Резолуцију опозиције, која месецима инсистира на оставци актуелне Владе и поред јасних порука владајуће коалиције, да на такав предлог треба “заборавити”.

Актуелно владајућа коалиција има просту већину за доношење одлука (када је то у интересу и посланика Листе Српска), док опозицији актуелно фали још пар гласова посланика, како би могла да покрене иницијативу о поверењу Владе.

(извор: Косовалајв)