Скупштина Косова: Албанска владајућа коалиција предложила шест тачака на Резолуцију о дијалогу Београда и Приштине  

Посланик Мемли Краснићи, испред парламентарне групе Демократске партије Косова, је у току преподневног дела ванредног заседања Скупштине Косова, предложио шест додатних тачака, захтевајући да оне буду укључене у Реозлуцију о даљем току дијалога Београда и Приштене.

Мемли Краснићи, ПДК, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

 

  • Скупштина Косова подржава наставак дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије као најбољег начина за постизање међународног обавезујућег споразума између две државе, што би, како је наглашено, резултирало узајамним признавањем државе како са приступањем у Уједињене Нације, тако и са убрзавањем интеграција Косово у ЕУ и НАТО.

 

  • Скупштина Косово ће се укључити у постизање унутрашњег политичког консензуса о дијалогу Косова и Србије, укључујући Платформу заједничког дијалога.

 

  • Скпштина Косова треба да формира посебну Комисију која ће пажљиво пратити процес дијалога . Комисију ће чинити предсједавајући свих парламентарних група на челу са представником опозиције.

 

  • Делегација коју именује Влада Косова, допуњена представницима опозиционих странака, а која ће представљати Косово у дијалогу Београда и Приштине, редовно ће извештавати Посебну комисију за праћење дијалога о напретку овог процеса, али и пратити његов развој.

 

  • Скупштина Косова ће имати централну и одлучујућу улогу у дијалогу Косова и Србије. Евентуални споразум који се може постићи из завршне фазе косовско-дијалога може бити валидан само након ратификације у Скупштини Косова, са две трећине посланичих гласава или уколико добије подршку већине грађана путем референдума.

 

  • Скупштина Косово понавља да су Устав Косова, државни суверенитет, територијални интегритет и јединствени државни карактер  неповредиви, а само Скупштина Косова има надлежност да одлучује о овим питањима.

Странке које чине владајућу коалицију сматрују  да би одбијање дијалога Београда и Приштине  штетило Косову на међународном политичком плану  и међу традиционалним западним пријатељима.

Посланик ДПК Мемли Краснићи је у преподневном делу расправе позвао на концензус владајућих и опозиционих партија.

Подсетимо да су на даншњем ванредном заседању Скупшине Косова расправља о два нацрта Резолуције о даљем дијалогу Београда и Приштине, једном који су поднели посланици владајуће и другом поднетом од стране опозиције.

 

И.М.