Скупштина Косова – без договора о заједничкој резолуцији?

Фото: Архива

Расправа између албанских владајућих и опозиционих странака о усаглавашавњу нацрта Резолуције о дијалогу  Београда и Приштине, али и о томе које су „црвене линије“ за косовску страну, обeлежила је преподневни део заседање ванредене седнице Скупштине Косова. Седници није присуствовао ниједан српски посланик, због чега није био обезбеђен превод за новинаре српских редакција који су били заинтересовани да прате заседање поводом ове важне теме.

Албанска владајућа коалиција је предложила шест тачака на нацрт Резолуције о дијалогу Београда и Приштине. Испред парламентарне групе Демократске партије Косова, посланик Мемли Краснићи, предложио је шест додатних тачака, захтевајући да оне буду укључене у текст заједничке Реозлуције.

Између осталог, у предложеним тачкама владајуће већине се захева да Скупштина Косова подржи наставак дијалога о нормализацији односа Косова и Србије, као најбољег начина за постизање међународно обавезујућег споразума, како се наглашава, између две државе, што би, како је речено, резултирало узајамним признавањем држава, приступањем Косова у Уједињене Нације, као и убрзаним интеграцијама Косова у ЕУ и НАТО.

Скупштина Косово би, како тражи владајућа већина, требало да се укључи у постизање унутрашњег политичког консензуса о дијалогу, укључујући и заједничку Платформу дијалога. Затражено је и формирање посебне комисије, која ће пажљиво пратити процес дијалога. Комисију би требали да чине председавајући свих парламентарних група, на челу са представником опозиције, а Скупштина би требало да има одлучујућу улогу у дијалогу Косова и Србије. Евентуални споразум који се може постићи у завршној фази дијалога може бити валидан само после усвајања у Скупштини Косова, са две трећине посланичих гласава или уколико добије подршку већине грађана путем референдума.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Скупшине Косова расправљала је о два нацрта Резолуције, једном који су поднели посланици владајуће коалиције и другом поднетом од стране опозиције.

Странке владајуће коалицију оцењују и  да би одбијање дијалога Београда и Приштине штетило Косову на међународном политичком плану  и односима са традиционалним западним пријатељима. На постизање консензуса у два наврата је апеловао и председник Скупштине Косова Кадри Весељи. Он је  предложио да се све  парламентарне групе укључе у израду текста заједничке Резолуције и  измире своје различите ставове. У свом претходном обраћању, Весели је нагласио да ће Хашим Тачи поштовати резолуцију Скупштине Косова која забрањује председнику да разговара о територији у дијалогу са Србијом.

Скупштина Косова, расправа о Резолуцији о дијалогу БГ – ПР, фото: ГрачаницаОнлајн

 

Посланица Демократске Алтернативе, Мимоза Хусари Љиља је оптужила актуелног косовског председника Хашима Тачија да је наводно већ договорио корекцију граница са Србијом и да су, како је оценила, посланици Косовске скупштине губитници, јер нису успели да спрече Тачија да, како је рекла, корекцију граница Косова и Србије стави на преговарачки сто.

Апелујући на јединство албанских посланика, председник косовске скупштине Кадри Весељи је рекао да држава Косово има само једног противника, а то је Србија и њен председник Александар Вучић.

Расправа о Резолуцији и црвеним линијама за Косово у будућим преговорима Београда и Приштине настављена је после паузе, уз процену албанских колега новинара да ће на варедној седници тешко доћи до усвајања заједничког текста Резолуције о преговорима.

Иван Миљковић