Skupština Kosova – bez dogovora o zajedničkoj rezoluciji?

Foto: Arhiva

Rasprava između albanskih vladajućih i opozicionih stranaka o usaglavašavnju nacrta Rezolucije o dijalogu  Beograda i Prištine, ali i o tome koje su „crvene linije“ za kosovsku stranu, obeležila je prepodnevni deo zasedanje vanredene sednice Skupštine Kosova. Sednici nije prisustvovao nijedan srpski poslanik, zbog čega nije bio obezbeđen prevod za novinare srpskih redakcija koji su bili zainteresovani da prate zasedanje povodom ove važne teme.

Albanska vladajuća koalicija je predložila šest tačaka na nacrt Rezolucije o dijalogu Beograda i Prištine. Ispred parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, poslanik Memli Krasnići, predložio je šest dodatnih tačaka, zahtevajući da one budu uključene u tekst zajedničke Reozlucije.

Između ostalog, u predloženim tačkama vladajuće većine se zaheva da Skupština Kosova podrži nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao najboljeg načina za postizanje međunarodno obavezujućeg sporazuma, kako se naglašava, između dve države, što bi, kako je rečeno, rezultiralo uzajamnim priznavanjem država, pristupanjem Kosova u Ujedinjene Nacije, kao i ubrzanim integracijama Kosova u EU i NATO.

Skupština Kosovo bi, kako traži vladajuća većina, trebalo da se uključi u postizanje unutrašnjeg političkog konsenzusa o dijalogu, uključujući i zajedničku Platformu dijaloga. Zatraženo je i formiranje posebne komisije, koja će pažljivo pratiti proces dijaloga. Komisiju bi trebali da čine predsedavajući svih parlamentarnih grupa, na čelu sa predstavnikom opozicije, a Skupština bi trebalo da ima odlučujuću ulogu u dijalogu Kosova i Srbije. Eventualni sporazum koji se može postići u završnoj fazi dijaloga može biti validan samo posle usvajanja u Skupštini Kosova, sa dve trećine poslaničih glasava ili ukoliko dobije podršku većine građana putem referenduma.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Skupština Kosova

Skupšine Kosova raspravljala je o dva nacrta Rezolucije, jednom koji su podneli poslanici vladajuće koalicije i drugom podnetom od strane opozicije.

Stranke vladajuće koaliciju ocenjuju i  da bi odbijanje dijaloga Beograda i Prištine štetilo Kosovu na međunarodnom političkom planu  i odnosima sa tradicionalnim zapadnim prijateljima. Na postizanje konsenzusa u dva navrata je apelovao i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji. On je  predložio da se sve  parlamentarne grupe uključe u izradu teksta zajedničke Rezolucije i  izmire svoje različite stavove. U svom prethodnom obraćanju, Veseli je naglasio da će Hašim Tači poštovati rezoluciju Skupštine Kosova koja zabranjuje predsedniku da razgovara o teritoriji u dijalogu sa Srbijom.

Skupština Kosova, rasprava o Rezoluciji o dijalogu BG – PR, foto: GračanicaOnlajn

 

Poslanica Demokratske Alternative, Mimoza Husari Ljilja je optužila aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija da je navodno već dogovorio korekciju granica sa Srbijom i da su, kako je ocenila, poslanici Kosovske skupštine gubitnici, jer nisu uspeli da spreče Tačija da, kako je rekla, korekciju granica Kosova i Srbije stavi na pregovarački sto.

Apelujući na jedinstvo albanskih poslanika, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji je rekao da država Kosovo ima samo jednog protivnika, a to je Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić.

Rasprava o Rezoluciji i crvenim linijama za Kosovo u budućim pregovorima Beograda i Prištine nastavljena je posle pauze, uz procenu albanskih kolega novinara da će na varednoj sednici teško doći do usvajanja zajedničkog teksta Rezolucije o pregovorima.

Ivan Miljković