Козарев: Поступци Приштине опасни и противни Резолуцији 1244 СБ УН

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Душан Козарев каже да Србија са великим опрезом и забринутошћу прати даљи развој ситуације на КиМ, због тензија и последица које могу настати окво формирања такозване Војске Косова које је најављено за 28. новембар, дан Албанске заставе. Козарев је данас у Грачаници нагласио да су поступци Приштине једнострани и противни Резолуцији 1244 СБ УН, али и самом Уставу Косова.  

„Према Резолуцији 1244 СБ УН не може да буде Војске Косова, а да не помињем Устав Косова, који су сами Албанци поставили и често га користе као мотив за дерогирање неких споразума које, наводно у пуном капацитету, постигну у Бриселу па им онда, наводно смета њихов Устав да их спроведу, који је, како ја црнохуморно волим да се нашалим и кажем, старији и од самог римског права. Испада да је Устав Косова нешто непроменељиво, да су закони Косова нешто што је закуцано и записано у времену, нешто што је неупитно док су прави темељни принципи након усвајања првог бриселског споразума били прилагођавање правних оквира, првенствено приштинског правног оквира“, рекао је Козарев

Он је додао да ће и Председник и Влада и Канцеларија за КиМ учинити све да ни до чега негативног и предстојећем периоду не дође, али је и подсетио да косовска страна крши договорене регулаторне оквире.

„Ако с једне стране не могу да формирају Заједницу српских општина, што је непроменљив регулаторни оквир, а с друге стране крше тај исти регулаторни оквир како би једнострано формирали такозвану Војску Косова, не можемо а да на те ствари не гледамо са забринутшћу“ реко је Козарев запитавши:

„Против кога се формира и против кога ће се борити та војска Косова?“.

Заменик директора Канцеларије за КиМ, Душан Козарев, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Заменик директора Канцеларије за КиМ је поновио став да је Београд привржен дијалогу, принципијално испружене руке за мир, компромис и тражење решења, запитавши се да ли и у Приштини међу Албанцима влада таква атмосфера?

„Већ пет и по година нема Заједнице српских општина, Приштина једноставно не жели да примени оно на шта се обавезала бриселским споразумом, док  део албанског политичког корпуса користи ту сиутацију за нека унутрашња политичка питања“, навео је Козарев.

Осврнувши се на недавно усвојен Пакет мера Владе Републике Србије за помоћ Србима на Косову и Метохији Козарев је рекао:

„Влада је у привредном смислу усвојила највећи историјски пакет помоћи српском народу на КиМ. У садржају за централно Косово има 20-так пројеката намењених за Грачаницу, Липљан и Ново Брдо. Све оне средине где Срби живе, без обзира да ли су унутар система Србије или Приштине, биће укључене у пакет помоћи“, прецизирао је Душан Козарев.

Поред индустријских и пољопривредних објеката, културних и образовних садржаја, изградње ученичких домова, капитална ствар која би требала да служи на понос свих Срба на централном делу Косову је нови објекат болнице, тврди Козарев.

„Председник Вучић је наложио да оно што је у Нишу урађено са Клиничким центром, најмање тако мора да буде изграђено и у Грчаници. Поред тога Грачаница треба да добије и један значајан пољопривредно-индустријски комплекс из области живинарства, нешто што би на различите начине упослило целококупно становништво овог краја“, нагласио је заменик директора Канцеларије за КиМ.

„Нешто више од 10 милиона евра требало бу укупно да буде уложено у централни део Косова, па Грачаница може да рачуна да улази у један бољи период“, устврдио је Козарев.

Забринутост Београда због могућих тензија, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

На питање новинара портала ГрачаницаОналн да ли званичан Београд, уколико то већ није договорио са Приштином, очекује да ће косовска страна бити кооперативна и дозволити да помоћ стигне до српских средина, с обзиром на то да је хуманитарцу Арноу Гујону забранила улазак на Косово, те како ће и на који начин спречити евентуалну злоупотребу тих ночваних средстава, ако су претходна искуства показала да је било бројних злоупотреба, Козарев је рекао:

„Суочили смо се и са наслеђеним приликама из 2012. године када се на Косову и Метохију није гледало са толико вере и толико посвећености кадо сада. У последњих десет година чинимо апсолутно све да побољшамо живот нашег народа.  Ако неко има нешто против тога да се и Срби и Роми и Ашкалије, којима треба болница, лече у нашим здравственим установама, а показало се до сада да се лече и да верују једино нашем здравственом систему, зашто би се стварали провблеми за нешто што би требало да донесе користи свима који овде живе“, одговорио је Душан Козарев.

 

Иван Миљковић